Teraz Wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Produkty

2025-03-04
Z ogródka na talerz

Gdy słońce świeci wysoko na horyzoncie, a w ogrodach dojrzewają warzywa i owoce, pełne witamin i smaku zachęcają do zjedzenia. Sałatki przygotowane z najświeższych warzyw, idealnie nadają się na lekką przekąskę, mogą być też dodatkiem do obiadu bą...

czytaj dalej
2025-03-04
Dynia w kresowej kuchni

Jesień to czas, gdy natura obdarza nas obfitością smaków i kolorów, a dynia króluje na naszych stołach. W połączeniu z wyrazistymi warzywami i aromatycznymi przyprawami tworzy dania, które rozgrzewają i zachwycają smaki...

czytaj dalej
2025-03-04
Kuchnia kresowa – smaki tradycji

Kuchnia kresowa to bogactwo smaków i aromatów, które przez wieki kształtowały się na styku różnych kultur i tradycji kulinarnych. Jest pełna prostych, ale niezwykle sycących dań opartych na ziemniakach, mięsie, kaszach...

czytaj dalej
2025-03-04
Z lasu na talerze

Las to nie tylko miejsce, gdzie możemy cieszyć się pięknem przyrody i odpoczywać podczas spacerów po leśnych ścieżkach. To również bogactwo naturalnych darów, które możemy wykorzystać w naszej kuchni. Opró...

czytaj dalej
2025-03-04
Letnie wypieki

Lato, a w ogrodach i sadach dojrzewają owoce i zioła, które cieszą nie tylko kolorami, ale i smakiem aż do późnych jesiennych dni. Warto wybrać się na spacer w poszukiwaniu inspiracji, a następnie przenieść te niesamowite doznania na...

czytaj dalej
2025-03-04
Tarnina z Tarnowa

Aktywne Tarnowianki to Koło Gospodyń Wiejskich działające od roku w Tarnowie Opolskim. Panie są zaangażowane w różnorodne działania, a jednym z ważniejszych obszarów ich aktywności jest promocja tarniny – dzikiej śliwy, od kt&o...

czytaj dalej
2025-03-04
Regionalne desery na wigilię

Na kartach historii Śląska Opolskiego i jego dań regionalnych znaleźć można potrawy znane do dziś, jak również te zapomniane. Jeśli chodzi o dania przygotowywane na ten wyjątkowy dzień, jakim jest Wigilia – z zup wymieniana jest siemi...

czytaj dalej
2025-03-04
Przystawki nie tylko na karnawał

Karnawał, czas zabaw, bali i przyjęć. Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie to okres świętowania. Największym karnawałem szczyci się Rio de Janeiro. Bale maskowe są charakterystyczne dla Wenecji. Z kolei w Niemczech organizowane są barwne ulicz...

czytaj dalej
2025-03-04
Kwiaty na talerzu

Kwiaty – kolorowe, pachnące i zachwycające. Najczęściej możemy je spotkać w ogrodach, parkach i na skwerkach. Pojawiają się od wczesnej wiosny, by feerią barw rozkwitnąć latem. Nie tylko pięknie wyglądają, ale też roztaczają wokół wsp...

czytaj dalej
2025-03-04
Nie marnuję – myśl ekonomicznie i ekologicznie

Rokrocznie na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności, co w przeliczeniu daje 3,5 mln ton wyrzucanego jedzenia codziennie. Liczby te są zatrważające, a skala problemu wzrasta, gdy weźmiemy pod uwagę ilość zużytej do ich produkcji wody i energii....

czytaj dalej
2025-03-04
Tłusty czwartek

W staropolskiej tradycji ostatni tydzień karnawału był celebrowany w wyjątkowy sposób. Okres od tłustego czwartku do kusego wtorku był najweselszy, wtedy też jedzono i pito, tak by być sytym na czas nadchodzącego 40-dniowego postu. Jak pisa...

czytaj dalej
2025-03-04
Jajko – symbol początku i źródło życia

 

„Pisanki, jajka malowane – nie ma Wielkanocy bez barwnych pisanek”. Pisanki, kraszanki, oklejanki to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych, również na świątecznym stole króluje wówczas jajk...

czytaj dalej
2025-03-04
Orzechy na słodko i wytrawnie

Orzechy są bogate w składniki odżywcze, pełne zdrowych tłuszczów, białka i błonnika, które wspierają serce i pomagają dłużej zachować uczucie sytości. Dzięki zawartości magnezu, potasu i cynku poprawiają funkcjonowanie mózgu,...

czytaj dalej
2025-03-04
Coś słodkiego na Dzień Babci i Dzień Dziadka

Spotkanie z Babcią i Dziadkiem to nie tylko moment podziękowań za ich trud i poświęcenie, ale także okazja do dzielenia się chwilami radości, wspomnień i opowieści. Warto ten czas spędzić przy wspólnym stole, delektując się aromatyczną herb...

czytaj dalej
2024-08-28
Laureaci nagrody "Perła 2015"

Laureaci nagrody "Perła 2015"

Dżem ze szwestek – Teresa Kern,

Kompot z kwity – Sabina Blaut,

Wino z owoców dzikiej róży – Urszula Surzykiewic.

czytaj dalej
2024-08-28
Laureaci nagrody "Perła 2011" w kategorii produkty:

Laureaci nagrody "Perła 2011"  w kategorii produkty:

Adam i Grzegorz Ptak Z. P. M. „Bocian” za cwaniaka karłowickiego

czytaj dalej
2024-08-02
Perły 2010 – 2019

Perły 2010 – 2019

 

Laureaci nagrody "Perła 2010"  w kategorii produkty:

Dla Fan-Agri S.C. za Ser domowy smażony z kminkiem

 

czytaj dalej

2024-07-31
KUCHNIA KRESOWA - TRADYCJA CIĄGLE KULTYWOWANA KSIĄŻA

WIĘCEJ INFORMACJI W KSIĄŻCE DOSTĘPNEJ DO POBRANIA W WERSJI PDF

czytaj dalej
2024-07-31
LAUREACI NAGRODY "PERŁA 2021"

Nominacje do nagrody „Perła 2021” w kategorii PRODUKT:

  • Salami z jelenia z zielonym pieprzem – Leśniczówka Gościejowice Sp. z o.o., Piotr Zygmunt
  • Karp Markowy wędzony – Go...

    czytaj dalej
2024-07-31
LAUREACI NAGRODY "PERŁA 2022"

DO NAGRODY "PERŁA 2022" NOMINOWANI ZOSTALI:

- Narockie suszone wędliny dojrzewające Maciej Rojewski Swojskie Jadło u Macieja

- Ser z mleka krowiego żółty podpuszczkowy, wędzony – Gospodar...

czytaj dalej
2024-07-31
LAUREACI NAGRODY "PERŁA 2023"

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” w kategorii produkt następujące produkty:

• Półgęsek wędzony - Bożena Kała, Lis w kurniku

• Bułczanka - Gospodarstwo ro...

czytaj dalej
2024-07-31
LAUREACI NAGRODY "PERŁA 2024"

 Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” w kategorii produkt następujące produkty:
•,,Namysłowski złoty” -  Anna Smreczak
• Rudnicki miód akacjowy - PPHU Gos...

czytaj dalej
2024-07-31
Krajowa lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Ministerialna lista składa się z produktów, które cechuje przede wszystkim jakość, wyjątkowe cechy oraz właściwości wynikające z zastosowania tylko i wyłącznie tradycyjnych metod wytwarzania. 

    Lista...

czytaj dalej
2024-07-31
Lista produktów tradycyjnych w woj. opolskim

 Produkty tradycyjne wytwarzane są tradycyjnymi metodami z tradycyjnie używanych produktów.

Taki produkt może, ale nie koniecznie musi być powiązany z regionem. Ważnym elementem jest założenie, że metoda wytworzenia może być...

czytaj dalej
2023-12-01
Laureaci "Perła" 2022 r.

  1. Zakwas z buraków kiszonych – KGW w Chróścinie
  2. Chleb mleczny praszkowki – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” z Praszki
  3. czytaj dalej