Perły 2010 – 2019
Perły 2010 – 2019
Laureaci nagrody "Perła 2010" w kategorii produkty:
Dla Fan-Agri S.C. za Ser domowy smażony z kminkiem
Laureaci nagrody "Perła 2011" w kategorii produkty:
Adam i Grzegorz Ptak Z. P. M. „Bocian” za cwaniaka karłowickiego
Laureaci nagrody "Perła 2012"
Modziki - młode gołębie – Teresa i Norbert Kern, Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze”, Antoszka,
Kiełbasa wiejska Ptaków – Zakład Przetwórstwa Mięsnego „BOCIAN” Grzegorz Ptak,
Sandacz po polsku – Restauracja „4BAS” w Opolu (potrawa),
Śląskie niebo oraz szpajza – Marta Sikorska, Karczma u Karola Malajki (potrawa).
Laureaci nagrody "Perła 2013"
Laureaci nagrody "Perła 2013" w kategorii produkty:
Kandybał – Łucja Skalska
Laureaci nagrody "Perła 2013" w kategorii potrawy regionalne:
Restauracja "Złoty Kłos" z Rzędowa – za "niedzielny obiad": rosół z domowym makaronem oraz udko z kaczki z kluskami i kapustą czerwoną.
Laureaci nagrody "Perła 2014"
Laureaci nagrody "Perła 2014" w kategorii produkty:
Gerard Kosytorz za orzechówkę z Piotrowiny „Pietrasówkę”,
Jerzy Wilk za szynkę jabłkową,
NAPUS OIL S.C. za olej rzepakowy głubczycki tłoczony na zimno.
Laureaci nagrody "Perła 2014" w kategorii potrawy regionalne:
Restauracja „Niebo w gębie”, za Eintopf – gęstą zupę jarzynową
Laureaci nagrody "Perła 2015"
Dżem ze szwestek – Teresa Kern,
Kompot z kwity – Sabina Blaut,
Wino z owoców dzikiej róży – Urszula Surzykiewic.
Laureaci nagrody "Perła 2016"
Kompot z kramlików - Teresa i Norbert Kern, Gospodartwo agroturystyczne "Zacisze Antoszka"
Żur śląski oraz rolada (zraz wołowy) z kluskami śląskimi - Restauracja "Niebo w gębie", Jacek Hajzyk
Laureaci nagrody "Perła 2017"
Schab wiśniowy – Jerzy Wilk,
Udziec Weselny – Grzegorz Ptak,
„Żniwo sadu” (ratafia) – Witold Hreczaniuk,
danie: „Restauracja na Wyspie” Elżbieta i Marian Oleksa – karp po niemodlińsku.
LAUREACI NAGRODY "PERŁA 2018"
Kiełbasa w krauzie – Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzellik,
Naturalny olej głubczycki z ostropestu - Napus – Oil s.c.,
Śmietankówka oleska – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie,
Jeż – Józefa Horodecka KGW w Kazimierzu,
Danie: KGW w Chróścinie za gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym.
LAUREACI NAGRODY "PERŁA 2019"
Laureaci nagrody "Perła 2019" w kategorii produkty:
Masło extra z Olesna - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie,
Śpajza omy - Irena Wala,
Chrust/faworki - Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk,
Rolada makowa zapiekana - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Praszka,
Ścierka – Krystyna Henzel.
Laureaci nagrody "Perła 2019" w kategorii potrawy regionalne:
P.H.U.P HOTEL SPAŁKA za gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków oraz pstrąg poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami.
Klucza do Polskiej Spiżarni
Kamil Klekowski