Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Produkty

Opolskie tradycyjne śniadanie wielkanocne - baby wielkanocne

 

 

Koło Gospodyń Domowych Żytniów

Baba drożdżowa

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1szklanka ciepłego  mleka
  • 1 szklanka  oleju
  • 10 dag drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag żurawiny
  • sok z cytryny
  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka

 

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki, dobrze wyrobić ciasto i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach przerobić ciasto jeszcze raz  i zostawić na 30 minut.  Wyłożyć do formy babkowej  i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze  170°C około 45 min.                                                                                                                              

 

Koło Gospodyń Wiejskich Radoszowy

Radoszowska Baba Wielkanocna

Składniki:

  • 250g margaryny Palmy
  • 250g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 – 4 łyżek kakao
  • 100g czekolady posiekanej

Przygotowanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić . Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę , dodać rozpuszczoną margarynę, delikatnie wmieszać  mąkę i mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać posiekaną czekoladę.  Formę z kominem wysmarować olejem lub margaryną.  Ciasto wylać do formy, piec w temp. 175 °C około 45 min.  Po upieczeniu ostudzić , wyjąć z formy, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich Miechowa

Baba wielkanocna parzona

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • cukier waniliowy
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 10 żółtek
  • ¾ szklanki mleka
  • 5 dag migdałów
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1 szklankę mąki sparzyć gotującym mlekiem, dokładnie rozetrzeć żeby nie było grudek. Po ostygnięciu wlać rozpuszczone w odrobinie mleka drożdże i ubite żółtka, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.  Gdy rozczyn popęka  wsypać resztę mąki i wyrabiać ciasto po czym wsypać cukier, wlać sklarowane masło, dodać sól, posiekane migdały, skórkę cytrynową i znowu wyrabiać ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.  Następnie przełożyć  ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki do połowy zawartości. Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika .  Piec  40min. w temperaturze 180 °C.

 

Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Włodzienin

Babka Wielkanocna

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka ciepłego
  • 12 dag masła
  • 4 żółtka
  • 3 dag drożdży

Przygotowanie:

Drożdże posypać cukrem, dodać małą ilość mleka  i mąki , zrobić rozczyn , odstawić do wyrośnięcia na około 20min.  Żółtka utrzeć z cukrem. Do rozczynu dodać wszystkie składniki oprócz masła . Masło roztopić  i dodać do ciasta, wyrobić dokładnie całość .  Ciasto zostawić  do wyrośnięcia  -  ma podwoić objętość. Następnie wyłożyć  do formy aby powtórnie wyrosło w formie.  Włożyć do piekarnika nagrzanego  do 180°C i piec około 30 – 35 min.

 

Koło Gospodyń Wiejskich  w Łosiowie

Szafranowa babka drożdżowa

Składniki:

  • 300 g mąki
  • ⅓ łyżeczki nitek szafranu
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 30 g  świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 60 g masła stopionego i ostudzonego
  • 100 g rodzynek namoczonych na noc w szklance czarnej herbaty

Wykonanie:

Z drożdży , 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 30 ml mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szafran zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie ucieramy żółtka cukrem  i wanilią na puszystą masę. Do dużej miski wsypujemy mąkę , dodajemy rozczyn , utarte żółtka, wlewamy ciepłe(ale nie gorące!) mleko , szafran i dokładnie wyrabiamy. Następnie dodajemy ostudzone masło i jeszcze wyrabiamy , na końcu wsypujemy rodzynki odsączone z herbaty. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominem o średnicy 22-24 cm i ponowie odstawiamy do wyrastania ( ciasto powinno wypełnić całą formę ) na około 30 minut. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 180°C przez 40 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy wbity w nie drewniany patyczek wychodzi suchy. Po upieczeniu babkę lukrujemy.

LUKIER:

200g cukru pudru plus kilka łyżek wody – cukier  mieszamy, bardzo powoli wlewając potrzebną ilość wody, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej konsystencji.

 

Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich  Chrzelice

Baba piaskowa

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 40 dag masła
  • 40 dag cukru pudru
  • 8 dużych jaj
  • 6-8 łyżek kwaśnej śmietany
  • sok z 1 cytryny
  • skórka pomarańczowa i rodzynki  według uznania
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia.  Masło, cukier i żółtka utrzeć na puch , potem stopniowo dodawać mąkę i śmietanę na przemian dalej ucierając na koniec dodać sok z cytryny. Białka ubić na pianę. Pianę i bakalie dodać do ciasta i  delikatnie wymieszać. Przełożyć  do dużej wysmarowanej tłuszczem  i wysypanej bułką tartą formy. Piec  w temp. 180°C około 1 godziny.  Po upieczeniu babę lekko  ostudzić następnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem z wanilią.

 

Związek Kobiet Śląskich  Spórok

Wielkanocna baba drożdżowa

Składniki:

  • ½ szklanki  lekko podgrzanego mleka
  • 3 szklanki  mąki
  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • ½  szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • ½  szklanki wódki
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Drożdże , 3 Łyżeczki cukru i 6 łyżeczek mąki  rozrabiamy w mleku i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.  Resztę mąki przesiewamy do miski , dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładkie ciasto , posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia  na około godzinę . Potem lekko wyrabiamy  i wkładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do babki z kominkiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min.  Pieczemy około 45 min w temperaturze 180°C.   Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polewamy lukrem.

LUKIER: 

  • 2 jajka – białka
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

 

Przygotowanie:

Cukier puder przesiewamy przez sito do miski. Do cukru dodać białka i sok z cytryny. Miksujemy mikserem na gładką masę. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.

 

 

Gospodarstwo  rolne  - Ewa  Mleczko

Baba Wielkanocna – Cytryniak

Składniki:

  • 350g mąki pszennej tortowej
  • 350g margaryny
  • 350g cukru
  • 10g proszku do pieczenia
  • 15g cukru waniliowego
  • 1 duża cytryna
  • 6 dużych jaj
  • 150g cukru pudru
  • sok i skórka z pół cytryny

Przygotowanie:

Margarynę roztopić w rondelku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia . Cytrynę umyć , zetrzeć z niej skórkęi wycisnąć sok .Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać partiami cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , sok i skórkę startą z cytryny. Wlać cienkim strumieniem roztopioną margarynę i delikatnie wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Formę o pojemnościminimum1,5 l wysmarować margaryną i oprószyć mąką.Ciasto przełożyć do formy i piec około 40 min. w 170. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny . Jeśli masa jest zbyt gęstadodać odrobinę wody.Na koniec dodać skórkę startą z cytryny i wymieszać.Gotowym lukrem polać wierzch wystudzonej i wyjętej z formy babki udekorować skórką kandyzowaną z cytryny /drobno pokrojoną/.

 

Gospodarstwo Agroturystyczne  „Zacisze  Antoszka” -  Teresa Kern

Babka Wielkanocna z marcepanem z Antoszki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła rozpuszczonego
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Z drożdży, 1 łyżki mąki, 30-40 ml ciepłego mleka sporządzić zaczyn.  Po wyrośnięciu  zaczyn połączyć z resztą mąki , cukru, dodać żółtka i masło.  Wyrobić dokładnie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować, nałożyć wcześniej zrobioną masę marcepanową , zwinąć  w roladę i przełożyć do formy na babkę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.  Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze  180°C przez  45 minut. Upieczoną babkę lukrujemy.

Masa marcepanowa

Składniki :

  • 10 dag ziemniaków ugotowanych
  • 50 dag cukru pudru
  • 4 łyżki masła rozpuszczonego
  • 1 olejek migdałowy do smaku

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki i wyrobić na jednolitą masę.

 

Lukier

Składniki:

  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka  wody.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.

 

Gospodarstwo rolne – Maria Nowak

Wielkanocna Babka drożdżowa z rodzynkami

 

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 300 g mąki
  •  120 g cukru
  • ½ szklanki letniego mleka
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki rodzynek

 

Wykonanie:

Z drożdży, cukru i mąki zrobić rozczyn. Jak wyrośnie dodać resztę składników i wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i dodajemy rodzynki. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem, zostawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C. Po wystygnięciu polewamy lukrem.