Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Przepisy prawne

Wytyczne i dobre praktyki higieniczne przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych


Niniejszy dokument stanowi wytyczne dobrej praktyki higienicznej (ang. Good Hygiene Practice-
GHP) i produkcyjnej do stosowania przy produkcji w warunkach domowych środków spożywczych
niezwierzęcego pochodzenia o niskim ryzyku. Wytyczne obejmują produkcję żywności z
wykorzystaniem surowców roślinnych pochodzących z własnych upraw (pola, ogrodu). Dotyczą one
procesu produkcji / przetwarzania żywności, który odbywa się przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń
gospodarstwa domowego w kuchni domowej z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu.
Wytyczne mogą być również stosowane przez rolników prowadzących działalność w ramach
rolniczego handlu detalicznego. Zasady prowadzenia rolniczego handlu detalicznego są określone w
ustawie z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności
przez rolników (Dz. U. z 2016 r. poz. 1961) oraz w aktach wykonawczych wydanych na podstawie tej
ustawy. W szczególności jest to rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozowju Wsi z dnia 16 grudnia
2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego
oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159).
Zgodnie z ustawą rolniczy handel detaliczny to handel detaliczny w rozumieniu art. 3 ust 7
rozporządzenia nr 178/2002, polegający na zbywaniu konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art.
3 ust. 18 rozporządzenia nr 178/2002, żywnosci pochodzącej z całości lub części z własnej uprawy,
hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym.
Wymagania higieniczne dla tego typu działalności określone są w rozdziale III załącznika II do
rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w
sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319, z późn. zm.), zwanego dalej
„rozporządzeniem nr 852/2004". Przepisy te zawierają ogólne wymagania dotyczące tzw.
„pomieszczeń używanych głównie, jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie
przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu”.
Spełnienie podstawowych wymagań rozporządzenia nr 852/2004, w tym rozdziału III załącznika II
jest niezbędne dla zachowania higienicznych warunków przetwórstwa żywności pochodzenia
roślinnego. Powyższe przepisy dotyczą również rolników, którzy wykorzystują prywatne domy
mieszkalne do przetwórstwa surowców z własnego gospodarstwa (owoców, warzyw, zbóż) w celu ich
sprzedaży.
Aby zapewnić produkcję bezpiecznej żywności w warunkach domowych, konieczne jest zrozumienie
istoty ryzyka związanego z tym przedsięwzięciem oraz poznanie sposobów jego kontrolowania.
Dlatego też, przed rozpoczęciem produkcji / przetwarzania żywności, należy spełnić podstawowe
warunki higieniczne, jak również przewidzieć występowanie potencjalnych nieprawidłowości oraz
wdrożyć sposoby zapobiegania tym nieprawidłowościom.
W związku z powyższym, aby ułatwić podjęcie tego typu działalności w warunkach domowych
przedmiotowe wytyczne zawierają wykaz możliwych nieprawidłowości oraz działania, które należy
podjąć, aby zapobiec ich występowaniu.
Wytyczne te nie stanowią prawa, a są jedynie materiałem pomocniczym we wdrożeniu
podstawowych zasad higieny i bezpieczeństwa żywności.
Wytyczne niniejsze zostały opracowane w oparciu o poradnik wydany przez Urząd
Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii (Food Safety Authority of Ireland) pt. „Guide to
Good Hygiene Practice”
.

 

Informacje zaczerpnięte ze strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Wiecej na stronie:

https://www.gov.pl/web/wsse-lodz/wytyczne-dobrej-praktyki-higienicznej-i-produkcyjnej-przy-produkcji-zywnosci-niezwierzecego-pochodzenia-w-warunkach-domowych-z-wykorzystaniem-surowcow-roslinnych-z-wlasnych-upraw-oraz-w-ramach-rolniczego-handlu-detalicznego-oprac-przez-glowny-inspektorat-sanitarny


Galeria

Pliki do pobrania

Nazwa Wielkość Pobierz
wytyczne-ghp-rolnicy-rhd-20-01-17-1.pdf 565.15 KB