Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
W ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej można prowadzić
produkcję i sprzedaż następujących produktów pochodzenia zwierzęcego: produkty mleczne,
produkty na bazie siary, wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa,
surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty mięsne, produkty jajeczne z gotowanych jaj,
gotowe posiłki (potrawy). Możliwy jest również rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa
wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczaków,
zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r.
w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej
i ograniczonej (Dz. U. poz. 451) określa szczegółowe warunki pozwalające na uznanie
działalności za działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, w tym zakres i obszar
produkcji, a także wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów
prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem do konsumenta końcowego. Wskazuje
również niektóre wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu
tego rodzaju działalności.
W dużym stopniu możliwość prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej
i ograniczonej jest odpowiedzią na oczekiwania przedsiębiorców prowadzących działalność
na małą skalę w rodzinnych zakładach wytwarzających określonego rodzaju produkty, często
o specyficznych cechach, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym. Tego
rodzaju producenci nie są zwykle zainteresowani wprowadzaniem swoich produktów na
rynek poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Możliwość prowadzenia tego rodzaju zakładów, przy zachowaniu jednocześnie
standardów gwarantujących bezpieczeństwo produkowanej żywności, wpisuje się także
w strategię wspierania produkcji żywności na poziomie lokalnym oraz wprowadzania
ułatwień dla przedsiębiorstw o małej zdolności produkcyjnej, bez konieczności ponoszenia z
ich strony znacznych inwestycji, które w rezultacie nie przyniosłyby wyraźnych korzyści dla
zapewnienia higieny w zakładzie, a naraziłyby na przesadne i nieadekwatne do wielkości
prowadzonej produkcji i sprzedaży inwestowanie.
Biorąc pod uwagę powyższe oraz oczekiwania przedsiębiorców przygotowano
niniejszą informację dla przedsiębiorców na temat możliwości prowadzenia produkcji
i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej
i ograniczonej, która powinna być pomocna przy podejmowaniu takiego rodzaju działalności
przez podmioty oraz przyczynić się do ujednolicenia nadzoru nad jej prowadzeniem przez
powiatowych lekarzy weterynarii.
Należy podkreślić, że niniejsze opracowanie nie podaje bezpośrednich rozwiązań, np.
w zakresie wymagań technicznych dla pomieszczeń, a jedynie wskazuje na możliwość
wykorzystania elastyczności przepisów dotyczących tego rodzaju wymagań. Ponadto, w
opracowaniu tym skupiono się na niektórych aspektach związanych z rozpoczęciem i
prowadzeniem działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, tj. przede wszystkim na
warunkach jej prowadzenia, procedurze jej rejestracji u właściwego powiatowego lekarza
weterynarii, wymaganiach higieniczno-sanitarnych jakie powinny być spełnione w zakładach
oraz wymaganiach dla surowców używanych do produkcji w ramach takiej działalności.
Dodatkowo, do tego rodzaju działalności, oprócz przepisów wymienionych w niniejszym
opracowaniu, mają również zastosowanie inne przepisy z zakresu bezpieczeństwa żywności.
Najważniejsze przepisy Unii Europejskiej i przepisy krajowe mające, w całości lub w
pewnym zakresie, zastosowanie do działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
wymieniono w załączniku.
WIĘCEJ INFORMACJI O ZMIANIE NAJNOWSZYCH PRZEPISÓW NA STRONIE: