Przetwórstwo w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
Zajmujesz się produkcją mięsa i wyrobów, lub produktów mlecznych na lokalną skalę? Istnieje tzw. sprzedaż lokalna, marginalna i ograniczona (MOL). Od czerwca 2016 roku weszły w życie nowe przepisy, które wprowadziły zmiany oraz ułatwienia w tego typu sprzedaży. Zmiany jakie nastąpiły to m.in.
- zwiększenie obszaru, na którym może być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona, oraz zwiększenie limitów dostaw dla niektórych rodzajów produktów pochodzenia zwierzęcego
- rozszerzenie katalogu produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być produkowane w ramach tej działalności
- unieważnienie, pod pewnymi warunkami, ograniczenia odnoszącego się do obszaru sprzedaży w chwili, kiedy przedsiębiorca chce wypromować żywność przez siebie wyprodukowaną podczas festynów, wystaw, kiermaszy oraz targów.
Kiedy mamy styczność z MOL?
Sprzedaż lokalna, marginalna i ograniczona (MOL) musi spełniać odpowiednie warunki,
w tym m.in.:
- odnosi się wyłącznie określonych produktów zwierzęcych,
- sprzedaje się konsumentowi końcowemu, albo dostarcza się produkty do innych zakładów, prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego (np. sklepów detalicznych, restauracji czy stołówek) – czyli nie do np. hurtowni,
- przestrzega się limitów sprzedaży (nie dotyczy to sprzedaży np. we własnym zakładzie, ale sprzedaży do innych zakładów prowadzących handel detaliczny).
- sprzedaż odbywa się na obszarze jednego województwa lub na obszarach powiatów sąsiadujących z tym województwem (z wyjątkiem kiermaszy, targów promujących żywność, itd.)
Co można sprzedawać w ramach MOL i w jakich ilościach?
W ramach MOL w zakładzie można prowadzić m.in:
- rozbiór świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego lub produkcję z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego (dostawy tego rodzaju produktów nie mogą przekraczać wagowo tony tygodniowo),
- rozbiór świeżego mięsa drobiowego lub zajęczaków, lub produkcję z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego (limit 0,5 tony tygodniowo),
- rozbiór świeżego mięsa zwierząt łownych (limit 0,5 tony tygodniowo),
- rozbiór świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkcję z tego mięsa surowych wyrobów mięsnych lub mięsa mielonego. (limit 0,5 tony),
- produkcję produktów mięsnych (limit 1,5 tony tygodniowo),
- produkcję wstępnie przetworzonych lub przetworzonych produktów rybołówstwa (limit 0,5 tony tygodniowo),
- produkcję produktów mlecznych,
- produkcję produktów jajecznych,
- produkcję gotowych posiłków (potraw) z produktów pochodzenia zwierzęcego, wyprodukowanych w ramach tej działalności, lub z udziałem tych produktów, pod warunkiem, że co najmniej jeden produkt pochodzenia zwierzęcego należący do głównych składników posiłku został wyprodukowany w tym zakładzie np. pierogi z mięsem, kiełbasa, kaszanka z grilla (limit 1,5 tony tygodniowo).
Wymogi MOL
W przypadku działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej wymagana jest uproszczona wersja projektu technologicznego.
Produkcja musi uwzględniać określone przepisami wymogi dotyczące prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów oraz wymagania higieniczno-sanitarne. Ogólne wymogi higieny dla wszystkich przedsiębiorstw spożywczych określają przepisy rozporządzenia (WE) nr 852/2004. Nadzór nad przestrzeganiem wymogów sprawują powiatowi lekarze weterynarii.
Prowadząc działalność lokalną, marginalną i ograniczoną, należy pamiętać, aby posiadać zarejestrowaną działalność gospodarczą.
Sprzedaż i produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego w formie MOL wymaga zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu oraz rejestracji u właściwego powiatowego lekarza weterynarii. Po rejestracji wydawana jest decyzja administracyjna, która pozwala na sprzedaż.
WIĘCEJ INFORMACJI NA STRONIE: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wymagania-weterynaryjne-dla-prowadzenia-produkcji-i-sprzedazy-produktow-pochodzenia-zwierzecego-w-ramach-dzialalnosci-marginalnej-lokalnej-i-ograniczonej