Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Produkty

„Mięsiwo w ziołach i miodzie”

Gospodarstwo rolne  -  Maria Czekajło

Szynka w ziołach i miodzie

Składniki:

             1,5 kg szynki

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • po szczypcie przypraw – rozmarynu, oregano, tymianku, majeranku, papryki, pieprzu i soli

Wykonanie:

Wyżej wymienione składniki wymieszać  ze sobą i powstałą marynatą natrzeć szynkę i przełożyć do miski. Zamarynowana szynkę w misce wstawić w chłodne  miejsce najlepiej do lodówki na  około 24 godziny.  Na godzinę przed pieczeniem wyjąć szynkę z lodówki  i włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać kilka liści laurowych i kilka ziaren angielskiego i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30min. Następnie zmniejszyć  temperaturę do 160°C piec jeszcze przez  1 godz.  30 min.

 

 

Stowarzyszenie Odnowy Wsi w Przylesiu

Golonka piwno miodowa w ziołach

Składniki:

  • 2 duże golonki wieprzowe
  • 2 czubate łyżki soli
  • 16 ziaren pieprzu
  • 16 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki majeranku
  • 10 dużych liści laurowych
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej lub słodkiej
  • szczypta mielonego pieprzu
  • ¾ szklanki jasnego piwa
  • 3 łyżki miodu
  • 3 – 4 litry ciepłej wody

 

Wykonanie:

Golonki umyć, ponacinać nożem skórę , ułożyć ściśle w szerokim garnku.   W ciepłej wodzie rozpuścić 2 czubate łyżki soli , dodać 8 ziaren ziela angielskiego , 8 ziaren pieprzu i 5 pokruszonych liści laurowych.  Zalać golonki i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.  Po tym czasie golonki wyjąć , całą zalewę wylać.     Ponownie golonki ułożyć w garnku, dodać płaską łyżkę soli, 5 liści laurowych, 8 ziaren pieprzu  i 8 ziaren ziela angielskiego. Następnie wsypać  2 łyżki majeranku i 2 łyżki czosnku granulowanego.   Zalać wodą i ugotować na bardzo małym ogniu . Gotować aż golonki  będą prawie miękkie (uważać , żeby nie rozgotować ). Ugotowane golonki wyjąć łyżką cedzakową , przełożyć  do naczynia żaroodpornego.  Posmarować  połową  bejcy  składającą się z : miodu wymieszanego  z piwem i  ½ łyżeczki papryki i szczyptą  mielonego  pieprzu (używając pędzelka).  Zapiekać  20-25 min w 200 °C z termoobiegiem aż skórka będzie złocista i chrupiąca. W czasie zapiekania polewać resztą bejcy aż do wyczerpania.   Podawać z chrzanem lub musztardą .

 

Gospodarstwo rolne – Iwona Markowska

Schab z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • 50 g rodzynek
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 3 jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • około 0,5 łyżeczki  tymianku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Rozcieramy na miazgę (najlepiej w moździerzu) rodzynki z czosnkiem. Miód mieszamy z olejem , po czym dodajemy do utartych rodzynek z czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.  Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia , oprószamy solą , pieprzem , tymiankiem i wstawiamy do nagrzanego  do 200°C piekarnika . Gdy skórka się zrumieni wlewamy sok jabłkowy, przykrywamy i zmniejszamy temperaturę pieczenia do  160 °C. Pieczemy jeszcze przez około 45 minut co jakiś czas polewając schab wytworzonym sosem.  Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka ( środek wydrążamy, ale zostawiamy skórkę) i pieczemy jeszcze 20 minut.                                                                                                           

 

 

Gospodarstwo rolne – Bogusława Lenartowicz –Sak

Szynka pieczona w zaprawie miodowej i ziołach

Składniki:

  • !,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka rozmarynu i majeranku
  • ¼ łyżeczki  pieprzu  czarnego mielonego

 

Wykonanie:

Mięso myjemy i suszymy , czosnek wyciskamy i  ucieramy z solą  nacieramy mięso  i doprawiamy pieprzem .Następnie posypujemy rozmarynem i majerankiem.  Przekładamy przyprawione mięso do naczynia żaroodpornego  i na mięsie układamy plasterki masła.  Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. i pieczemy bez przykrycia około 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170°C. i pieczemy bez przykrywania mięsa  1 godzinę.  W  tym czasie do miski wlewamy wino, miód, sos sojowy mieszając  składniki . Po godzinie pieczenia wyciągnąć mięso z piekarnika i polać powstałą mieszanką. Mięso przykryć i wstawić do piekarnika .Piec jeszcze jedną godzinę w temp. 170°C.

 

Koło Gospodyń Wiejskich Kamienica

Karczek nadziewany piersią kurczaka w miodzie i ziołach

Składniki:

  • 1,5 – 2 kg karkówki
  • 2 szklanki maślanki
  • 3 piersi z kurczaka

Marynata do karkówki 

Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 0,5  łyżeczka chilli
  • 0,5 łyżeczki grubo zmielonego kolorowego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oleju
  • Sok z polowy cytryny

Marynata do piersi z kurczaka

Składniki:

  • sól pieprz do smaku
  • ¼ szklanki musztardy – 60 ml
  • ¼ szklanki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1  łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki suszonej pietruszki

Przygotowanie karkówki:

Karkówkę moczymy 2 godz. w maślance. Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników ( zioła oraz pieprz i sól ucieramy moździerzu). Następnie osuszamy karkówkę , nakłuwamy wykałaczką i macerujemy w marynacie  przez 12 godz. w lodówce.

Przygotowanie piersi z kurczaka:

Do naczynia włożyć składniki marynaty do kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki i włożyć przygotowane wcześniej  filety. Odstawić na 12 godz. do lodówki.

Wykonanie:

Na godzinę przed pieczeniem wyjąć karkówkę nafaszerować piersią z kurczaka i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na spód wlać 2 łyżki wody  i piec 1,5 godz. w temp. 190°C na 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć karkówkę i posmarować resztą marynaty z kurczaka z miodem . Odkryte naczynie z karkówką wstawić do piekarnika  i piec jeszcze 15 min.