Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Z karpiem w smak

W dniu 09.11.2021 roku w Kotorzu Wielkim odbyły się warsztaty kulinarne przeznaczone dla mieszkańców Opolszczyzny z cyklu „Z karpiem w smak”. Wydarzenie zorganizowane zostało przez Stowarzyszeni Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”. Była to okazja, by zachęcić mieszkańców do częstszego spożywania karpia, z którego hodowli słyną opolskie stawy.  Jego wysoka jakość oraz świeżość gwarantują najwyższą jakość przygotowywanych potraw. Odpowiednie oprawienie i przygotowanie opolskiego karpia sprawi, że odtąd już nigdy nie będzie się kojarzył z mułem i ościami.

Pod czujnym okiem Szefa Kuchni Kamila Klekowskiego uczestniczyli uczyli się , jakie ciekawe i smaczne potrawy  można  z karpia przyrządzić. Na samym początku Szef pokazał jak przygotować rybę, czyli jak poprawie wyczyścić i podzielić karpia. Później uczestnicy już samodzielnie filetowali. Podczas warsztatów, w trzech grupach roboczych, powstały trzy dania. W Kotorzu Wielkim były to: zupa z białych warzyw z pulpetami z karpia i boczniakami, karp z musem z marchewki i salsą z cieciorki oraz pierogi z karpia. Samodzielnie przygotowane potrawy nie tylko zachwyciły smakiem, ale również przekonały osoby, które do tej pory nie jadały karpia , że jest to naprawdę smaczna ryba.

Warsztaty dofinansowane ze środków PO Rybactwo i Morze, w ramach projektu współpracy ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia.


Galeria