XXIII Edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Zapraszamy do udziału w XXIII-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego oraz Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.
Finał wojewódzki konkursu zostanie zorganizowany w dniu 2 czerwca 2024 r., podczas Święta Województwa Opolskiego na Zamku w Mosznej.
KONKURS ODBĘDZIE SIĘ W 2 KATEGORIACH:
KATEGORIA: PRODUKT
Celem jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników,
- poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla województwa opolskiego, które mogą stać się jego wizytówką.
- upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, (a w szczególności – agroturystyki i restauracji) oraz rzemiosła i przetwórstwa.
KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ: każdy kto udokumentuje we wniosku wytwarzany produkt
Ważne!! Zgłaszane produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa opolskiego oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Zgłoszeń należy dokonywać w poszczególnych kategoriach:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
Produkty i przetwory mięsne
Produkty i przetwory z ryb
Produkty mleczne
Miody
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
Przetwory owocowe
Przetwory warzywne
Produkty zbożowe
Wyroby cukiernicze
Napoje regionalne
Podkategorie:
Napoje bezalkoholowe
Napoje alkoholowe
Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
NAGRODY:
po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (1 200 zł),
2 wyróżnienia w każdej kategorii (600 zł).
KATEGORIA POTRAWA:
Celem konkursu jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych;
- promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez gastronomię z województwa opolskiego;
- identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki Opolszczyzny.
WAŻNE: Ocenie poddane będzie menu konkursowe składające się z dwóch dań:
zupy lub przystawki
dania głównego
Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem opolskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.
KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ:
dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa opolskiego.
NAGRODY
I miejsce- 2 000 zł
II miejsce – 1 500 z
III miejsce – 1 000 zł
maksymalnie trzy wyróżnienia (600 zł)
oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2024”. Nagrody finansowe zostaną wręczone podczas finału regionalnego w trakcie Święta Województwa Opolskiego na Zamku w Mosznej, natomiast nagroda honorowa „Perła 2024 zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w Poznaniu .
ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:
Karty zgłoszenia produktów i potraw należy przesłać do 13 maja 2024 r.
Prawidłowo wypełnione karty zgłoszenia w obu kategoriach należy przesłać do Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego lub do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego
Osoby do kontaktu ze strony OODR Łosiów:
Pani Renata Wojas, tel. 77 44 143, 600 403 526,
Pani Jadwiga Tymrakiewicz, 77 44 37 143.
Osoby do kontaktu ze strony Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego:
Pani Anna Bodzioch, tel. 77 44 82 108, 109
Pan Szymon Ostaszewski, tel. 77 44 82 159
Galeria
Pliki do pobrania
Nazwa | Wielkość | Pobierz |
karta-zgloszenia-potrawa.doc | 369.5 KB | |
karta-zgloszenia-potrawa.pdf | 192.94 KB | |
karta-zgloszenia-produkt.doc | 399 KB | |
karta-zgloszenia-produkt.pdf | 294.41 KB | |
regulamin.pdf | 207.21 KB |