XXIII Edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów rozstrzygnięta
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta
XXIII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 02.06.2024 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń.
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt:
I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda – Kiełbasa z kozy w krauzie - ,,Ranczo w dolinie Odry”, Krystyna Henzel
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda – Sandacz Otmuchowski – KGW Kijów
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda:
• Dymiona koza – ser kozi wędzony - Kozia ferma Aneta Pająk
• Klinek ser twarogowy tłusty wymoczony w solance – OSM w Oleśnie
Podkategoria: miody
I nagroda – Miód z sadu – Pasieka Zapylone Kewin Kroll
Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego :
• Metka – Gospodarstwo rolne Jan Gorzellik
• Jesiotr opolski – KGW w Dąbrowie
• Izbicki ser smażony – Wiejskiej Dobroci Piotr Paterok
• Ser twarogowy kozi – Aleksandra Wierszak
• Miód ze spadzi iglastej – Szczepan Mały
II. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda :
Kraple – pączki – Cukiernia Magosz Maria Magosz
Tort Pani Rejentowej – weselny - KGW w Bogdanowicach
Piernik z latwergą – KGW Głogówek Winiary
Wyróżnienie w kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
• Cykata z rabarbaru – SKGW w Chrościnie
• Pflaumus – Lidia Frania
III. Napoje regionalne
Podkategoria: Napoje bezalkoholowe
I nagroda – Mjodek imbirowy omy Hejdli – KGW w Wawelnie
Podkategoria: Napoje alkoholowe
I nagroda – Piwo Hubertus Saison – Browar Opolski
Wyróżnienie w kategorii napoje regionalne :
• Sok jabłkowy – Renata i Joachim Czichon
• Nalewka miętowa – SKGW Chrzelice
IV. Inne produkty regionalne
I nagroda – Murzin - KGW w Dąbrowie
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” w kategorii produkt następujące produkty:
•,,Namysłowski złoty” - Anna Smreczak
• Rudnicki miód akacjowy - PPHU Gospodarstwo Pasieczne ,,MAJA”, Andrzej Krzak
• Miód leśny nektarowo – spadziowy - Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak
• Chałka – Gminna Spółdzielna ,,Samopomoc Chłopska”
• Krajanki z serem, makiem, jabłkiem - Cukiernia Magosz Maria Magosz
• Windbojtle – Lidia Frania
• Tort śląski – Stowarzyszenie ,,Nasze Górki”
• Rumtopf – KGW Kazimierz
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii potrawy regionalne:
I miejsce Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami
II miejsce KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami
III miejsce KGW w Zimna Wódka za Żur na swojskiej maślance i polędwiczkę wieprzową w specjalnej otoczce z kudłatymi kluskami i młodą kapustą
Wyróżnienie KGW w Kuniowie za Zupę Omy Moni i kluski nadziane krupniokiem okraszone cebulką
Nominację do nagrody „Perła 2024„ w kategorii potrawa otrzymała Opolanka sp. z o. o. za Polewkę i Roladę z karpia z kapustą czerwoną i kluskami oraz KGW w Zwanowicach za Zupę fasolową z wędzoną śliwka i łazankami, królika w śmietanie z ziemniakami i buraczkami.
Galeria
Pliki do pobrania
Nazwa | Wielkość | Pobierz |
xxiii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo.docx | 15.59 KB |