XXII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta
XXII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 11.06.2023 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń.
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt:
I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda - Kaczka w dymie - Bożena Kała Lis w kurniku
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda - Masło - Mirela Paterok
Podkategoria: miody
I nagroda:
• Miód leśny nektarowo - spadziowy Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak
• Rudnicki miód akacjowy - PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA”, Andrzej Krzak
Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego :
• Polędwica wieprzowa tradycyjnie wędzona - Marcin Henke
• Smalec mojej omy - Ryszard Smorczewski
• Syr swojski - Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach
• Miód łąkowy - Szczepan Mały
• Pierzga pszczela w miodzie wielokwiatowym - Pasieka Zapylone Kewin Kroll
II. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda - Ogórki kiszone czosnkowe ze studni - Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka Teresa i Norbert Kern
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda - Chałka - Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda - Tort śląski - Stowarzyszenie “Nasze Górki”
Wyróżnienie w kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
• Chleb orkiszowy - Aleksandra Wierszak
• Windbojtle - Lidia Fronia
• Nussecken - Stowarzyszenie Odnowa Wsi Biedrzychowice
III. Napoje regionalne
Podkategoria: Napoje bezalkoholowe
I nagroda - Kompot z augustówek - Irena Wala
Podkategoria: Napoje alkoholowe
I nagroda:
• Ajerlikier - Cukiernia Magosz Maria Magosz
• Muscatto - Winnica rodzina Cwielong
IV. Inne produkty regionalne
I nagroda - Bigos z kiszonej kapusty czerwonej - Irena Jasińska
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” w kategorii produkt następujące produkty:
• Półgęsek wędzony - Bożena Kała, Lis w kurniku
• Bułczanka - Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzellik
• Karp wędzony - PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
• Opawski miód lipowy - Pasieka Opawska Barć - Katarzyna Maryniak
• Chleb na maślance z ziarnami - Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann
• Frankfurter Kranz - KGW Dziouchy z klasą
• Nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej - Konstanty Gliwiński
• Orzechówka z żurawiną błotną na miodach i soku z brzozy - Danuta Kosytorz
Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii potrawy regionalne:
I miejsce Stowarzyszenie “Nasze Górki za Armerittry i kassler
II miejsce Opolanka sp. z o. o. za Smażony krupniok i mus z karpia z babką ziemniaczaną
III miejsce KGW w Niezdrowicach za Polewkę z kapołki i krupniok na ciapkapuście
Wyróżnienie KGW w Dąbrowie za Goniłeżkę i kassler w zotzie krzanowej
Wyróżnienie Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach za Żur z maślanki i wątróbka drobiowa z młodymi kartoflami
Wyróżnienie KGW w Nasalach za Opolska zupa grzybowa i królik z sosem śmietanowym
Nominację do nagrody „Perła 2023„ w kategorii potrawa otrzymało Stowarzyszenie “Nasze Górki za Armerittry i Kassler.