Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

XXII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów rozstrzygnięta

XXII edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów finał regionalny w województwie opolskim już za nami. W dniu 11.06.2023 r. w Mosznej w pięknej scenerii Zamku odbył się konkurs z rekordową liczbą zgłoszeń.

 

Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii produkt:

 

I. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda - Kaczka w dymie - Bożena Kała Lis w kurniku

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda - Masło - Mirela Paterok

Podkategoria: miody

I nagroda:

• Miód leśny nektarowo - spadziowy Pasieka Opawska Barć, Katarzyna Maryniak

• Rudnicki miód akacjowy - PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA”, Andrzej Krzak

 

Wyróżnienie w kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego :

• Polędwica wieprzowa tradycyjnie wędzona - Marcin Henke

• Smalec mojej omy - Ryszard Smorczewski

• Syr swojski - Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach

• Miód łąkowy - Szczepan Mały

• Pierzga pszczela w miodzie wielokwiatowym - Pasieka Zapylone Kewin Kroll

 

II. W kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda - Ogórki kiszone czosnkowe ze studni - Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka Teresa i Norbert Kern

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda - Chałka - Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda - Tort śląski - Stowarzyszenie “Nasze Górki”

 

Wyróżnienie w kategorii Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

• Chleb orkiszowy - Aleksandra Wierszak

• Windbojtle - Lidia Fronia

• Nussecken - Stowarzyszenie Odnowa Wsi Biedrzychowice

 

III. Napoje regionalne

Podkategoria: Napoje bezalkoholowe

I nagroda - Kompot z augustówek - Irena Wala

Podkategoria: Napoje alkoholowe

I nagroda:

• Ajerlikier - Cukiernia Magosz Maria Magosz

• Muscatto - Winnica rodzina Cwielong

 

IV. Inne produkty regionalne

I nagroda - Bigos z kiszonej kapusty czerwonej - Irena Jasińska

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2023” w kategorii produkt następujące produkty:

• Półgęsek wędzony - Bożena Kała, Lis w kurniku

• Bułczanka - Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzellik

• Karp wędzony - PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin

• Opawski miód lipowy - Pasieka Opawska Barć - Katarzyna Maryniak

• Chleb na maślance z ziarnami - Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann

• Frankfurter Kranz - KGW Dziouchy z klasą

• Nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej - Konstanty Gliwiński

• Orzechówka z żurawiną błotną na miodach i soku z brzozy - Danuta Kosytorz

 

Laureaci tegorocznej edycji konkursu w kategorii potrawy regionalne:

 

I miejsce Stowarzyszenie “Nasze Górki za Armerittry i kassler

II miejsce Opolanka sp. z o. o. za Smażony krupniok i mus z karpia z babką ziemniaczaną

III miejsce KGW w Niezdrowicach za Polewkę z kapołki i krupniok na ciapkapuście

Wyróżnienie KGW w Dąbrowie za Goniłeżkę i kassler w zotzie krzanowej

Wyróżnienie Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach za Żur z maślanki i wątróbka drobiowa z młodymi kartoflami

Wyróżnienie KGW w Nasalach za Opolska zupa grzybowa i królik z sosem śmietanowym

 

Nominację do nagrody „Perła 2023„ w kategorii potrawa otrzymało Stowarzyszenie “Nasze Górki za Armerittry i Kassler.


Galeria