X V edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
W Bierkowicach 28 czerwca 2015r., podczas X Festiwalu Folklorystycznego odbył się finał regionalny XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami byli Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach.
Dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego i odgrywa istotną rolę w promocji każdego regionu. Opolszczyzna to wielokulturowy region, w którym mieszają się smaki różnych częćsi Polski, dawnych kresów wschodnich, a także kuchnia niemiecka czy czeska. Konkurs promuje tradycyjne produkty, udowadnia jak bogata, różnorodna i oryginalna siła drzemie na opolskiej wsi.
Produkty rywalizowały w obrębie czterech głównych kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Na stołach konkursowych można było degustować takie produkty jak salceson, udziec weselny, schab suszony w ziołach, miody, ogórki kiszone, szplitry drożdżowe, nalewki czy dżem ze szwestek.
Komisja konkursowa w składzie:
- Izabela Byszewska – Przewodnicząca Kapituły Krajowej, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
- Anna Bodzioch – Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego,
- Elżbieta Oficjalska – Muzeum Wsi Opolskiej,
- Renata Wojas – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
Komisja konkursowa jak co roku mogła skosztować wspaniałe produkty i dania z naszego województwa i przyznała dla finalistów następujące miejsca:
Kategoria lokalny i regionalny produkt żywnościowy:
- I miejsce: produkty i przetwory mięsne – Grzegorz Ptak za udziec weselny oraz Jerzy Wilk za salceson,
- Wyróżnienie: KGW Włodzienin Wiesława Hnatiuk za smarowidło z chlebem,
- Wyróżnienie: Maria Żmija-Glombik za schab suszony w ziołach,
- I miejsce: produkty i przetwory rybne – Sabina Blaut za szczukę na maśle,
- Wyróżnienie: produkty mleczne – Gertruda Drost za masło klarowane,
- I miejsce: miody – Szczepan i Jadwiga Mały za miód nawłociowy,
- I miejsce: przetwory warzywne – Maria Nowak za ogórki kiszone,
- Wyróżnienie: przetwory warzywne – Jerzy Wilk za gąski w zalewie octowej,
- Wyróżnienie: przetwory owocowe – Beata Affa za marmoladę ze śliwek,
- I miejsce: wyroby cukiernicze - Gertruda Drost za szplitry drożdżowe oraz Jacek Maćko za bochniaki drożdżowe babci,
- Wyróżnienie: wyroby cukiernicze – Janina Zapotoczna za rogaliki babci Jani oraz Ewa Mleczko za drożdżowiec z rabarbarem,
- I miejsce: napoje regionalne – Teresa Kern za kompot z kramlików oraz Edward Gładysz za sok z kiszonej kapusty,
- I miejsce: napoje alkoholowe - Gerard Kostorz za orzechówkę z Piotrowiny „Pietrasowka – borówkowa”,
- Wyróżnienie: napoje alkoholowe – Urszula Surzykiewicz za nalewkę z owoców dzikiej róży,
- I miejsce: inne produkty regionalne – Janina Hołówka za farsz na pierogi z kaszy jaglanej z twarogiem i miętą na słodko.
W części gastronomicznej komisja konkursowa w składzie:
- Mariola Szachowicz – Przewodnicząca Komisji, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego,
- Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
- Leonard Lipa – Szef kuchni, Restauracja Spichlerz w Raszowej,
- Renata Huk – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie,
- Bogdan Jasiński – Muzeum Wsi Opolskiej.
Komisja po ocenie i degustacji potraw przyznała następujące miejsca:
- I miejsce: „Nieformalni” z Obórek za zupę z mielonego mięsa i pampuchy drożdżowe z sosami; mięsnym i owocowym.
- II miejsce: Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich z Włodzienina za barszcz ukraiński i pierogi z kaszą gryczaną i serem oraz kapustą i grzybami.
- III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Zawiszyc za barszcz z fasolą i bogate ruskie pierogi.
Komisja konkursowa nominowała również pięć produktów, które będą ubiegać się o „Perłę 2015” – prestiżową nagrodę kulinarną, wręczaną na Targach Polagra Food w Poznaniu:
- Dżem ze szwestek – Teresa Kern z Walc,
- Wino z owoców dzikiej róży – Urszula Surzykiewicz z Przewozu,
- Sałatka z czerwonych buraczków odmiana opolska – Janina Hołówka z Lubicza,
- Kompot z kwity – Sabina Blaut z Obrowca,
- Pigwowcówka z Faustianki – Dariusz Bryś z Faustianki.
Nominację do nagrody „Perła 2015” w części gastronomicznej otrzymała ekipa nr 4 „Nieformalni” z Obórek za pampuchy drożdżowe z sosami; mięsnym i owocowym.
Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pieniężne, które wręczył Wicemarszałek Województwa Opolskiego Antoni Konopka.
Zwiedzający podczas X Festiwalu Folklorystycznego mogli również posmakować tradycyjnych specjałów. W zabytkowych „chałupach” obserwowali sposób przyrządzania specjałów dawnej kuchni np. placków ziemniaczanych, faworków, makaronu czy chleba. Smak i aromat przygotowanych potraw ze zdrowych produktów w tradycyjny sposób zostaną na pewno długo w naszych wspomnieniach.
Wszystkim uczestnikom smakowitych potraw serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.
Galeria zdjęć
Renata Huk
OODR Łosiów