Warsztaty kulinarne
W dniach 23.10.2014 r, 03.11.2014 r, 06.11.2014 r. odbył się cykl jednodniowych, specjalistycznych warsztatów kulinarnych związanych z obróbką kurczaka w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. Organizatorem przedsięwzięcia była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i producentów Jaj przy współorganizacji działu Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki – OODR w Łosiowie, a wszystko w całości zostało sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Warsztaty przeprowadzone zostały w restauracji „Niebo w Gębie” przy ul. Strzeleckiej 80a w Opolu. Szef kuchni i tym samym właściciel tejże restauracji – Jacek Hajzyk poprowadził zajęcia, które były okazją do poszerzenia swojej wiedzy jak i umiejętności kulinarnych. Uczestnicy uczyli się jak maksymalnie wykorzystać całego kurczaka jego podstawowego podziału i sprecyzowania wszystkich części, luzowania oraz filetowania. Uczestnicy pozyskali wiedze w zakresie dopasowania dodatków do mięsa drobiowego, a także wykorzystania każdego kawałka w prostych jak i wykwintnych daniach głównych, przystawkach oraz zupach. Uczestnicy poznali podstawowe techniki krojenia, dowiedzieli się dlaczego warto wybierać drób w całości i jak można go przyrządzić w domu, aby zawsze był smaczny, doprawiony, pachnący i niewysuszony. Po warsztacie wszyscy wiedzieli już jak oddzielić mięso od kości oraz jak posługiwać się nożem, prawidłowo go trzymać aby praca w kuchni była przyjemna i bezpieczna. Spotkanie odbyło się w bardzo pozytywnym klimacie, uczestnicy dzielili się swoimi spostrzeżeniami oraz doświadczeniem, prowadzący przybliżył im kilka nowinek, a także zaprezentował prawidłowe przygotowywanie tradycyjnych kotletów: de volaille oraz cordon bleu, które na dobre zagościły w polskiej kuchni. Atmosfera to jedno, poznanie ciekawych przepisów to drugie, ale trzeba przyznać, że najcenniejszy jest kontakt ze specjalistami w tej dziedzinie. Podczas szkolenia – warsztatu, wspólnej dyskusji i wymiany wiedzy na temat kurczaka, można było się dowiedzieć bardzo wielu ciekawych rzeczy min. innymi jak przygotować proste i smaczne marynaty, jak kroić, by nic nie rozpadało się na patelni i jak podawać by robić wrażenie na gościach w domu.
Dla relaksu, minimalnie odbiegając od tematyki kurczaka, przeprowadzony również został, króciutki kurs podstaw carvingu – czyli dekorowania potraw za pomocą warzyw i owoców.
Po warsztatach nic dodać nic ująć, gdyż nie dosyć, że zapoznaliśmy się z metodami przyrządzania potraw z kurczaka to jeszcze dopracowaliśmy temat jak takie dania dekorować i podawać, aby wyglądały apetycznie i wykwintnie.
Wszystko to skierowane było do właścicieli gospodarstw agroturystycznych, Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń jak i również właścicieli gospodarstw rolnych z całego województwa opolskiego. Rekrutację uczestników przeprowadzały pracownice działu Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki z terenowych zespołów doradztwa z całego województwa opolskiego.
Opracowanie i zdjęcia
Ewa Klekot
Specjalista ds. WGDiA
OODR w Łosiowie