Warsztaty kulinarne - ZSiPO w Nysie
W dniu 08.05.2018 r. Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” zorganizowała warsztaty kulinarne w Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie. W zajęciach teoretyczno – warszatatowych uczestniczyło 13 uczniów oraz kadra pedagogiczna. Zajęcia poprowadził Kamil Klekowski, szkoleniowiec w branży gastronomicznej jak i również szef kuchni renomowanej restauracji na Opolszczyźnie. Podczas zajęć zostały omówione tematy z zakresu wykorzystywania tradycyjnych i nowych technik w przygotowaniu potraw z różnych części kurczaka jednak tematem przewodnim była tzw. piąta ćwiartka z kurczaka czyli podroby. Uwieńczeniem warsztatów był oczywiście konkurs na najlepsze danie z kurczaka z wykorzystaniem podrobów które przygotowywały 2 osobowe zespoły. Podczas obrad komisji degustacyjnej pod przewodnictwem Kamila wyłoniono najlepszych przyznając miejsca I, II oraz III oraz wyróżnienie. Wszyscy uczestnicy oraz szkoła, w której zorganizowano warsztaty otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjne sfinansowane ze środków funduszu promocji mięsa drobiowego.
Opracowanie i zdjęcia:
Ewa Klekot
Starszy specjalista ds. ROW