Warsztaty kulinarne maj - czerwiec
W miesiącu maju i czerwcu Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” zorganizowała cykl warsztatów kulinarnych na terenie Opolszczyzny. Na przełomie dwóch miesięcy odwiedziliśmy dwie placówki:
- 23.05.2019 r. Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie,
- 06.06.2019 r. Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu,
W zajęciach teoretyczno – warszatatowych uczestniczyło w sumie 42 uczniów oraz kadra pedagogiczna. Zajęcia poprowadził Kamil Klekowski, doświadczony szkoleniowiec w branży gastronomicznej. Podczas zajęć zostały omówione tematy z zakresu wykorzystywania tradycyjnych i nowych technik w przygotowaniu potraw z różnych części kurczaka, młodzież za nim przeszła do części praktycznej uczestniczyła w pokazie potraw przygotowywanych z wykorzystaniem metody sous vide, podwędzania dań dymem czereśniowym oraz przygotowywania różnego rodzaju puree jako dodatku to serwowanych potraw.
Warsztaty zakończyły się konkursem na najlepsze danie przygotowane przez 2-3 osobowe zespoły. Podczas obrad komisji degustacyjnej pod przewodnictwem Prezesa KFHDiPJ Andrzeja Sieradzkiego oraz Kamila Klekowskiego wyłoniono najlepszych przyznając miejsca I, II oraz III. Wszyscy uczestnicy oraz szkoły, w których zorganizowano warsztaty otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjne sfinansowane ze środków funduszu promocji mięsa drobiowego