Szkolenie i warsztaty Gorzów Śląski
W dniu 15.03.2018 r. Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie zorganizowała warsztaty kulinarne w ramach projektu „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”. W Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim w zajęciach szkoleniowo – warszatatowych uczestniczyło osiemnastu uczniów oraz kadra pedagogiczna. Zajęcia poprowadził Kamil Klekowski, szkoleniowiec w branży gastronomicznej jak i również szef kuchni renomowanej restauracji na Opolszczyźnie. Zajęcia zakończyły się konkursem na najlepiej zaprezentowane i najsmaczniejsze danie z kurczaka, które przygotowywały dwu i trzy osobowe zespoły. Młodzież stanęła na wysokości zadania komisja konkursowa miała do podjęcia bardzo trudną decyzję, gdyż poziom był naprawdę wysoki.
Lista laureatów:
I miejsce: „KURCZAK W KILKU ODSŁONACH NA JEDNYM TALERZU”
Wykonanie: Martyna Gawędzka , Patrycja Pałaszewska, Renata Żurek
II miejsce: „FILET Z KURCZAKA Z SAŁATKĄ Z PIECZONEJ DYNI ,SZPINAKU, KASZY PĘCZAK I ORZECHÓW WŁOSKICH”
Wykonanie: Sadło Wiktoria, Szczerbak Klaudia
III miejsce: „PIERŚ Z KURCZAKA Z SOSEM DYNIOWYM Z PUREE KALAFIOROWO – BROKUŁOWE”
Wykonanie: Jaroń Aleksandra, Noga Paweł
Pozostałe dania:
„KURCZAK SOUS-VIDE Z PUREE Z ZIEMNIAKÓW, PUREE Z DYNI I KOKTAJLEM DYNIOWYM”,
wykonanie: Ficner Kinga, Łuszczyna Martyna
„FILET Z PIERSI KURCZAKA Z KANDYZOWANYMI ŚLIWKAMI SAŁATKĄ PUREE Z DYNI I CZEKOLADĄ”,”
wykonanie: Bąk Magdalena, Szymczykiewicz Wiktoria
„RISOTTO Z KURCZAKIEM I DYNIĄ”,
wykonanie: Grabowska Wiktoria, Kluska Kinga
„PIERSI KURCZAKA FASZEROWANE SZPINAKIEM”
Wykonanie: Żaneta Zadworna i Patrycja Podgórska
„SMAŻONY KURCZAK Z PUREE Z DYNI I JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU”
Wykonanie: Pigło Joanna, Kozioł Fabian, Kubiak Piotr
Wszyscy uczestnicy oraz szkoła, w której zorganizowano warsztaty otrzymali nagrody rzeczowe oraz materiały promocyjne sfinansowane ze środków funduszu promocji mięsa drobiowego.
Z powyższych potraw zostanie przygotowana broszura kulinarna z recepturą oraz sposobem wykonania.
Opracowanie i zdjęcia:
Ewa Klekot
Starszy specjalista ds. ROW