Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Przepisy potrawa Kresowa 2022

Ruszamy z cyklem przepisów uczestników VII Wojewódzkiego Konkursu na Potrawę Kresową

MIODOWNIK

Katarzyna Kościelna

Składniki: na 8 porcji

Ciasto:

10 dkg masła

1 szklanka cukru

3 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

3 jajka

2 szklanka mąki tortowej albo pszennej

Krem:

40 dkg śmietany 18%

40 dkg śmietany 36%

1 szklanka cukru

Do posypania i dekoracji :

1 szk. orzechów włoskich ( prażone na patelni i zmielone)

Przygotowanie:

Ciasto:

Masło, cukier, miód włożyć do miski i gotować w kąpieli wodnej, co chwilę mieszać aż powstanie spójna konsystencja, następnie dodać sodę (ciasto zaczyna rosnąć), jeszcze chwilę pogotować

aż całość będzie koloru karmelowego i odstawić do wystygnięcia. Jajka miksować w całości i dodać do wystudzonego ciasta, następnie połączyć z mąką. Ciasto podzielić na trzy równe części. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć pergaminem i formować łyżką cienkie krążki. Piec w piekarniku nagrzanym do170-180℃ przez 15-18 min na złoty kolor. Na upieczone i ostudzone krążki nałożyć spód z tortownicy i po odkrawać boki tak aby wszystkie krążki były równe, a skrawki zostawić

do dekoracji.

Krem:

Śmietany wlać do miski i ubić z cukrem aż powstanie jednolity krem, którym smarować krążki ciasta i układać jeden na drugim. Miodownik udekorować zmielonymi skrawkami ciasta w połączeniu

z orzechami i włożyć do lodówki aby schłodzić.

 

FUCZKI

Aleksandra Taradowska – Kostrzewa

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

2 jajka

30 dkg kapusty kiszonej

sól, pieprz, kminek, cząber do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Odciśniętą kapustę kiszoną drobno posiekać, natomiast kminek rozgnieść w moździerzu. Mąkę, mleko, jaja wymieszać dokładnie na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto doprawić solą i pieprzem (powinno być wyraziste w smaku), dodać kminek i cząber, ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min aby uwolnić gluten. Po tym czasie do ciasta dodać posiekaną kapustę kiszoną i całość wymieszać. Na patelni rozgrać tłuszcz, formować placuszki i smażyć tak jak placki ziemniaczane na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone fuczki przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Podawać na gorąco ze śmietaną, jogurtem lub sosami.

 

Barszcz ukraiński z pampuszkami

Yana Bortsiukh

 

Barszcz

Składniki:

4-5 ziemniaków (średnich)

15 dkg kapusty słodkiej

15 dkg kapusty kiszonej

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

4 kulki ziela angielskiego

garstka koperku pokrojonego

pieprz mielony, cząber, majeranek do smaku

Bulion

Składniki:

2l wody

20 dkg wołowiny

20 dkg wieprzowiny

włoszczyzna według uznania

pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku

Oddzielnie przygotować na patelni:

2 cebule

1 papryka

1 marchew

3 buraczki surowe

1,5 łyżeczki cukru

2-3 łyżki koncentratu

2-3 łyżki keczupu

0,5 szk. wody

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę zeszklić na oleju. Następnie dodać startą na tarce na grubych oczkach marchewkę i buraczki, całość smażyć około 5 min. kilka razy pomieszać aby nie przywarło do patelni. Dodać cukier, dalej smażyć przez 1 min. na końcu wlać rozpuszczony w wodzie keczup z koncentratem i dusić pod przykryciem przez 10 min. Odstawić.

Przygotowanie barszczu:

Do garnka z wodą włożyć wszystkie składniki bulionu i gotować do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso, schłodzić i pokroić w kostkę, a bulion przecedzić przez sitko. Do ugotowanego bulionu dodać ziemniaki pokrojone w drobną kosteczkę i mięso, gotować do miękkości ziemniaków, przyprawić do smaku solą. Następnie dodać obydwie kapusty przez chwilę pogotować i przełożyć potrawę z patelni, całość doprawić przyprawami oraz ziołami według uznania. Gotować jeszcze około 15 minut, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawić.

Podajemy z odrobiną śmietany i pampuszkami.

Pampuszki

Zaczyn

Składniki;

100 ml. ciepłej wody

50 ml. ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

0,5 dkg suchych drożdży

Ciasto

Składniki:

1 jajko

1,5 dkg masła

30 dkg mąki pszennej

pół łyżeczki soli

Sos

Składniki:

5 dkg masła

4 ząbki czosnku

garść koperku

garść szczypiorku

 

Przygotowanie:

Przygotować zaczyn. Wszystkie składniki włożyć do miski, połączyć, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15min. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, sól, roztopione masło. Wszystko razem wyrobić aż będzie jednolite i elastyczne ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych kulek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym 17x27 wysmarowanym masłem i przykryć ściereczką, odstawić na 15 min. Piec przez 30-35 min. w piekarniku nagrzanym do 180℃. Przygotować sos. Do rondla włożyć masło i roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników, całość dokładnie wymieszać. Pampuszki po upieczeniu jeszcze ciepłe polać sosem.

 

BULBYNEK - BABKA ZIEMNIACZANA

KGW TRADYCJA

 

Składniki:

2 kg ziemniaków

20 dkg wędzonego boczku

20 dkg kiełbasy

2 cebule

4 łyżki mąki pszennej

2 jajka

sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeśli masa ziemniaczana ma za dużo soku to nadmiar można odlać. Pokroić w kostkę boczek i kiełbasę, włożyć na patelnię i razem z posiekaną cebulą smażyć aż się zarumieni. Masę ziemniaczaną doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dodać mąkę, jajka i podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę razem z tłuszczem. Wszystko starannie połączyć aby powstała jednolita konsystencja. Masę przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200℃ przez około 1 godz. Babkę można podawać na zimno i na ciepło.

 

TORT Z WĄTRÓBKI

 Maria Culic

 

Składniki:

Ciasto:

50 dkg wątróbki

30 dkg mąki

200 ml mleka

3 jajka

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Masa do przełożenia:

300 ml majonezu

3 ząbki czosnku

2 małe cebule

2 średnie marchewki

1 jajko ugotowane na twardo do przybrania

pęczek natki pietruszki lub koperku

 

Przygotowanie:

Wątróbkę umyć, osuszyć i zblendować na jednolitą masę. Cebulę obrać i rozdrobnić w malakserze. Wątróbkę połączyć z cebulą, dodać mleko, całe jajka, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Masę wątróbkową doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość ma mieć konsystencję ciasta na naleśniki i odstawić aby odpoczęło.

Między czasie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach marchewkę, pokroić bardzo drobno cebulę i podsmażyć na oleju. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez wyciskarkę, natkę pietruszki lub koperku drobno posiekać i wymieszać z majonezem.

Usmażone i wystygnięte wątróbkowe naleśniki przekładać czosnkowym majonezem i podsmażoną marchewką. Układać jeden na drugim w formie tortu. Wierzch posmarować majonezem, posypać jajkiem startym na tarce o grubych oczkach i zieleniną.

 

Zrazy po nelsońsku

Irena Rutkowska

Składniki:

50 dkg mięsa befsztyk wołowy

5 dkg suszonych grzybów lub 25 dkg świeżych

2 cebule

50 dkg ziemniaków

1 szklanka gęstej śmietany 18%

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

mąka do obtoczenia

 

Przygotowanie:

Oczyszczone i umyte grzyby moczymy przez 2 godziny w przegotowanej wodzie, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w paseczki. Wywar z grzybów zachować. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, oprószamy mąką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy krótko z obu stron. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać i wymieszać z grzybami. Do naczynia żaroodpornego przelewamy tłuszcz, na którym obsmażaliśmy zrazy, po czym układamy warstwami mięso, cebulę z grzybami oraz ziemniaki. Całość zalewamy wywarem z grzybów razem z pokrojonymi grzybkami i śmietaną. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i doprawiamy do smaku.

 

CHRZANÓWKA

KGW RÓŻYNA „RÓŻYNIANKI”

Składniki:

10 dkg boczku

15 dkg wędzonych żeberek

50 dkg kiełbasy

1 l wody

1 l serwatki

2-3 łyżki startego chrzanu

2-3 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

4 ziemniaki

1 łyżka śmietany 18%

1 łyżka mąki

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek natki kopru

3 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Do garnka z wodą wkładamy umyte żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, gotujemy wywar. Następnie dodajemy serwatkę, świeżo starty chrzan na tarce o małych oczkach i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę z boczkiem i wrzucamy do wywaru. Wszystko gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Zupę zabielamy mąką wymieszaną ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy drobno posiekany koper, pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zupę podajemy z pokrojonym w ćwiartki lub na pół jajkiem, chipsem z boczku i koperkiem.

 

KARTACZE Z PIKULOWIC

KGW „SUDETY”

Składniki:

4 kg ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 cebule

50 dkg mięsa mielonego wieprzowego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, majeranek

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać następnie odważyć ok. 80 dkg i ugotować. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach ( jak na placki ziemniaczane), następnie przełożyć na bawełnianą ściereczkę i nadmiar soku lekko odcisnąć do naczynia. Kiedy z naczynia oddzieli się skrobia, wodę należy zlać, a skrobię dodać do startych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i  dodać do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i wyrobić na jednolite ciasto. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju (połowę cebuli zdjąć z patelni i odłożyć) dodać mięso i całość podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, majerankiem do smaku dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Przygotowane ciasto podzielić na mniejsze porcje(wielkość dłoni) rozpłaszczać. Na każdy kawałek placka, w środek nakładać po 1 łyżce mięsa i zlepiać w podłużne kluski. Gotowe kartacze gotować w posolonej wodzie na wolnym ogniu ok. 20 min. Pozostałą, zeszkloną cebulę podgrzać i okraszać nią ugotowane, gorące kartacze (można też z boczkiem).

 

 

 


Galeria