Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Perły 2019

Podczas Targów Smaki Regionów , które odbyły się w Poznaniu, dnia 29.09.2019 r. poznaliśmy zwycięzców prestiżowej nagrody „PERŁA”.  Kapituła Krajowa przyznała statuetki produktom i potrawie, nominowanym w czasie finałów regionalnych XIX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, które odbyły się w trakcie Dożynek Wojewódzkich  w Lewinie Brzeskim.

W województwie opolskim nagrodę „PERŁA” otrzymali:

W kategorii produkt:

Masło extra z Olesna - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie

Miód nawłociowy - Szczepan Mały

Śpajza omy - Irena Wala

Chrust/faworki - Teresa Kamieniecka - Hreczaniuk

Rolada makowa zapiekana - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Praszka

Ścierka – Krystyna Henzel

W kategorii potrawa:

P.H.U.P HOTEL SPAŁKA za gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków oraz pstrąg poliwodzki z buchtami                   i kiszonymi w koprze pomidorami.

W tym roku Kapituła Krajowa wyłoniła laureata równie prestiżowej nagrody „Klucza do Polskiej Spiżarni” w naszym województwie, którą otrzymał Kamil Klekowski. Nagroda przyznawana jest osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w tegorocznej edycji konkursu. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy  dalszych sukcesów.


Galeria