Perły 2019
Podczas Targów Smaki Regionów , które odbyły się w Poznaniu, dnia 29.09.2019 r. poznaliśmy zwycięzców prestiżowej nagrody „PERŁA”. Kapituła Krajowa przyznała statuetki produktom i potrawie, nominowanym w czasie finałów regionalnych XIX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, które odbyły się w trakcie Dożynek Wojewódzkich w Lewinie Brzeskim.
W województwie opolskim nagrodę „PERŁA” otrzymali:
W kategorii produkt:
Masło extra z Olesna - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
Miód nawłociowy - Szczepan Mały
Śpajza omy - Irena Wala
Chrust/faworki - Teresa Kamieniecka - Hreczaniuk
Rolada makowa zapiekana - Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Praszka
Ścierka – Krystyna Henzel
W kategorii potrawa:
P.H.U.P HOTEL SPAŁKA za gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków oraz pstrąg poliwodzki z buchtami i kiszonymi w koprze pomidorami.
W tym roku Kapituła Krajowa wyłoniła laureata równie prestiżowej nagrody „Klucza do Polskiej Spiżarni” w naszym województwie, którą otrzymał Kamil Klekowski. Nagroda przyznawana jest osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w tegorocznej edycji konkursu. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.