Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Ostatni dzień wyjazdu studyjnego „Opolski miód, ser, sok i wino”!

Wczoraj, 16 października, uczestnicy zakończyli wyjazd pełen smaków, inspiracji i dobrych praktyk w ramach operacji pn. „Wino, sok, ser i miód jako szansa na rozwój obszarów wiejskich”.

Dzień rozpoczął się wizytą w Winnicy Parypa w Byczynie, gdzie Pan Dariusz Parypa opowiadał o pasji do tworzenia wina i wielopokoleniowych tradycjach winiarskich. Degustacja trzech rodzajów win pozwoliła uczestnikom odkryć bogactwo smaków powstających w zgodzie z naturą.

Kolejnym przystankiem była serowarnia AH Ser Namysłów, gdzie gospodarze – Pani Anna i Pan Radek Smreczak – przyjęli grupę niezwykle serdecznie, częstując świeżymi, aromatycznymi serami. Przy okazji wizyty Pani Renata Wojas wręczyła właścicielom list gratulacyjny od OODR w Łosiowie za zdobycie złotego medalu w prestiżowym konkursie Mondial du Fromage we Francji – jeszcze raz serdecznie gratulujemy tego wyjątkowego sukcesu!

Następnie uczestnicy odwiedzili Oazę Sad Świerczów prowadzoną przez Pana Józefa Rogalskiego. Wśród zapachu jabłek i świeżo tłoczonych soków właściciel opowiadał o swojej działalności oraz o niedawnym dołączeniu gospodarstwa do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych pod nazwą „Bioróżnorodność Stobrawy”. Podczas wizyty uczestnicy mogli spróbować m.in. świeżo tłoczonego soku i pieczonych jabłek, przygotowanych specjalnie na tę okazję.

Na zakończenie dnia grupa odwiedziła Gospodarstwo Rolne Dariusza Kiesińskiego w Janowie, specjalizujące się w ekologicznej uprawie porzeczek oraz produkcji soków i przetworów. Gospodarstwo oferuje również innowacyjne produkty firmy ProBiotics Polska, które wspierają rolnictwo dzięki dobroczynnym mikroorganizmom.

To był inspirujący wyjazd pełen smaków i dobrych przykładów z regionu Opolszczyzny.

Serdecznie dziękujemy wszystkim gospodarzom za ciepłe przyjęcie, gościnność i dzielenie się swoją wiedzą oraz wszystkim uczestnikom za obecność i aktywny udział w wyjeździe.


Galeria