Ogólnopolski finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Targi Samki Regionów w Poznaniu, to bez wątpienia święto osób ceniących zdrowe i tradycyjne potrawy oraz produkty. Od kilku lat goszczący na nich dostawcy
W dniach 24-26 września można było spróbować wielu regionalnych produktów od lokalnych dostawców, z wszystkich zakątków naszego kraju. W trzecim dniu targów odbył się ogólnopolski finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, podczas których wręczone zostały prestiżowe nagrody PERŁY 2022. Wydarzenie to poprzedzone było konkursami odbywającymi się w każdym województwie. Celem konkursu jest identyfikacja i promocja lokalnych oraz regionalnych produktów, które od lat wytwarzane są tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
W tym roku, tą wyjątkową nagrodę zdobyło aż 9 wytwórców z województwa opolskiego:
Zakwas z buraków kiszonych – Anna Zazula
Wytwarzany w tradycyjny sposób, receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie. Piękny bordowy kolor, bogate źródło żelaza oraz witamin. Można pić sam, bądź wykorzystać do przygotowania barszczu.
Chleb mleczny praszkowki – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
Chleb okrągły, dobrze wypieczony, posypany makiem. Posiada świeży aromatyczny smak i zapach, jest chrupiący i elastyczny. Wytwarzany w sposób tradycyjny, według starej tradycyjnej receptury.
Lody z dawnych lat – Tomasz Szypuła
Lody rzemieślnicze naturalne, z lokalnych produktów. Wytwarzane według starej receptury, bez sztucznych emulgatorów, zagęstników i aromatów.
Ciastka wigilijne – Cukiernia „Magosz” Maria Magosz
Ciastka kruche, maślane o złotym kolorze. Posypane cukrem i mielonymi orzechami. Ciastko o wyrazistym maślanym smaku, kruche w dotyku.
Marcepan Śląski – marcepan Wielkanocny – Stowarzyszenie „Odnowa Wsi Biedrzychowice” Sonia Jasik
Marcepanowe figurki o kremowej barwie i migdałowym zapachu. Masa przygotowana z ugotowanych ziemniaków.
Soleier – Śląskie jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk
Produkty ma dwa cykle produkcji, przygotowanie zalewy i barwienia jajek. Jajka gotowane na twardo, konserwowane w zalewie kminkowej.
Policzki wieprzowe z ciapkapustą – KGW Zimna Wódka
Marynowane policzki duszone w sosie własnym z warzywami. Ciapkaputa przygotowana z ugotowanej kapusty kiszonej, ugotowanych ziemniaków i podsmażonego boczku.
Placki Kartoflane z blachy z wędzonym pstrągiem – Feldman-Restaurants
Danie regionalne, przygotowywane w każdym gospodarstwie.
Podczas gali wręczane były również Klucze do Spiżarni, które przyznawane są osobom szczególnie zasłużonym w procesie wsparcia kulinarnego dziedzictwa swoich regionów. Klucz do Spiżarni w województwie opolskim otrzymała Anna Bodzioch.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, to coś więcej niż konkurs kulinarny. To podróż w poszukiwaniu smaków, które kiedyś były oczywiste a dziś niejednokrotnie zapomniane. Każdy region ma swoje charakterystyczne potrawy i produkty. Nie inaczej jest na Śląsku Opolskim, który jest swoistym tyglem kulturowym. Tą różnorodność smaków można było spróbować podczas gali.
Ewelina Tomechna PZDR Opole
Jadwiga Tymrakiewicz ROW