Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów – laureaci konkursu regionalnego 2018

 

W Paczkowie 2 września 2018 r., podczas Dożynek Wojewódzkich odbył się  finał regionalny XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami byL Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego wraz z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

 

Produkty

Produkty rywalizowały w czterech głównych kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:

 

 

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria : produkty i przetwory mięsne

Nagroda główna:

Gospodarstwo Rolne Jan Gorzellik i SEBA za „świeczkę wieprzową”

 

Podkategoria: produkty mleczne

Nagroda główna:

Gospodarstwo Rolne „Kozi Dar” Małgorzata i Roman Famuła za „sery białe z dodatkami krótko dojrzewające”

 

Podkategoria: miody

Nagroda główna:

Beata Malik – Nasza Pasieka za „miód ze spadzi liściastej”

 

Wyróżnienia :

Grażyna Wilk za „pasztet Marysi”

Urszula Surzykiewicz za „fet ze szpyrki wyndzonej”

Anna i Roman Zazula za „szynkę malucha”

Jerzy Wilk za „Polędwica Po Młyńsku”

 

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

Nagroda  główna :

Katarzyna Judzińska Gospodarstwo Rolne za „papierówki w syropie”

 

Podkategoria: przetwory warzywne

Nagroda główna:

Grażyna Wilk za „borowika szlachetnego –prawdziwek w zalewie”

 

 Podkategoria : produkty zbożowe

Nagroda główna:

Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce za „chleb biesiadny”

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

Nagroda główna: Cukiernia MAGOSZ za „lody Cassate”

 

Wyróżnienia:

Gospodarstwo Rolne Sandra Kern za „muś śliwkowy”

Gospodarstwo Rolne Sandra Kern za „szplitry maślane”

Anna Bydłosz KGW Chróścina za „babę drożdżową-babsztyl”

 

Napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

Nagroda główna:

Teresa i Norbert Kern Gospodarstwo agroturystyczne Zacisze Antoszka za „kompot z szarki (gruszki)”

 

Podkategoria: napoje alkoholowe

Nagroda główna:

Gerard Kosytorz za „kordiał  z szyszek sosny”

 

Wyróżnienia:

Irena Wala za „syrop z rabarbaru”

Lidia Fronia za „syrop z kwiatu czarnego bzu”

Anna Zazula za „wiśniówkę sołtysowej”

Książęcy Browar Nyski za „piwo jasne nyskie”

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie za „śmietankówkę oleską o smaku kawy”

 

Komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty:

kiełbasa w krauzie –Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzellik

ser leśny – Gospodarstwo Rolne Helena i Jerzy Ziaja

konfitura z mirabelki – Urszula Surzykiewicz

naturalny olej głubczycki z ostropestu- Napus –Oil s.c.

śmietankówka oleska –Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie

jeż – Józefa Horodecka KGW w Kazimierzu

rolada makowa- Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Praszce

 

Gastronomia

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych potraw komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:

I miejsce: pierogi z krupniokiem z ogórkiem oraz karp niemodliński podany na oberibie na gęsto z karmelizowaną marchewką – P.H.U.P PAWEŁ SPAŁKA –HOTEL SPAŁKA****

 II miejsce: kołduny z barszczem z kiszonych buraków oraz gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym,- KGW w Chróścinie

III miejsce : grzybki ze stobrawskich lasów duszone w śmietanie oraz pieczona kaczka Huberto podana z kluskami śląskimi i sałatą z buraka – Restauracja „Niebo w Gębie”

 

Nominację do „Perły 2018”  otrzymało  KGW w Chróścinie za gołąbki ziemniaczane z sosem  borowikowym.

Galeria


Galeria