NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – OPOLSKIE ZE SMAKIEM
7 października 2020 r. w Sali Restauracji Kamieniec w Kamieniu Śląskim odbyło się uroczyste podsumowanie konkursu kulinarnego pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem”. Wydarzenie poprzedzone było konferencją prasową rozpoczynającą kampanię promocyjną opolskich kulinariów pod nazwą „Opolskie ze smakiem”
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Opolskie ze smakiem stanowił zmodyfikowaną kontynuację konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który w tym roku miał obchodzić jubileusz XX – lecia.
Tegoroczna edycja konkursu ogłoszona została pod koniec czerwca br. w dwóch kategoriach: „Przepisy ze starych zeszytów” i „Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”.
Laureaci konkursu otrzymali bony do restauracji, które należą do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz kosze z produktami od producentów należących do tej sieci. W tym roku zarówno restauratorzy jak i producenci znaleźli się w trudnej sytuacji. Nagrody to też ukłon w ich stronę a także zachęcenie mieszkańców regionu do dokonywania zakupów i korzystania z usług w lokalnych firmach. Dyrekcja Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie ufundowała nagrody za udział w w/w konkursie.
LAUREACI KONKURSU:
Kategoria: „Opolskie dawne potrawy w nowej odsłonie”
I miejsce
Anna Zazula i Joanna Rak z Samodzielnego Koła Gospodyń Wiejskich w Chróścinie gm. Lewin Brzeski za danie Nadziewany gołąb kaszą pęczak z warzywami, otulony sosem z lebiody i pianką z zakwasu buraczanego
II miejsce
Janusz Stanisław Andrasz za potrawę Hekele z blinami
III miejsce
Delicious HOME MADE Irena Jasińska za potrawę Opolski wieniec
Wyróżnienia:
- Ewelina Jabłońska, Restauracja Opolanka za danie „Kotlet mielony z puree ziemniaczanym z mizerią z zielonego ogórka z koprem i oliwą z kopru”
- Katarzyna Kaczmarczyk, Masarnia Golomb ze Szczedrzyka za danie „Hamburger z mózgiem”
- Sabina Frączyk i Dariusz Olczyk za danie Gołębie swawole na poduszkach z „ruchańców” przyłapane, krasnym pledem otulone
Kategoria: „Przepisy ze starych zeszytów”
I miejsce
Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Prusinowice, Opole, Poland za danie Kresowiaczki – pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną
II miejsce
Agnieszka Spyra za danie Królika na maślance
III miejsce ex aeguo
Barbara Gładki za danie Pańćkraut z gotowanym boczkiem
oraz
Justyna Szmechta za danie Kapusta kiszona z kaszą jaglaną
Wyróżnienia:
- Martyna Datko za potrawę Kluski kładzione
- Ewelina Jabłońska restauracja Opolanka za danie Miętus w cieście kminkowym z młodymi smażonymi ziemniakami z koperkiem i kiszonymi młodymi warzywami
- Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Maciejowie za prazuchy mojej ołmy
- Czesława Szczepaniak za danie: Kotlety z leszcza na piątkowy obiad
- Lidia Fronia za potrawę Zacieranki z surówką z marchewki i kotletem z jaj
- Weronika Siwy za danie Semmelknudel – kluski z czerstwej bułki z polewą owocową
Zarząd Województwa Opolskiego i Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie podziękowali również uczestniczkom za udział w konkursie. Nagrody wręczali – Pan Roman Kolek – Wicemarszałek Województwa Opolskiego, Pan Antoni Konopka , Członek Zarządu Województwa Opolskiego a w imieniu Dyrekcji OODR Łosiów Pani Renata Wojas. Nagrodzonymi Paniami były: Pani Teresa Kern, która zgłosiła do konkursu danie „Kartofle z kiszką ze smażonką” oraz danie „Kotlet drobiowy zapiekany ze szpinakiem serem camembert oraz chipsy z klusek, surówka i barszcz”, Pani Stanisława Fornal, za zgłoszone danie „Gołąbki z tartych ziemniaków”, Pani Danuta Ruchlewicz za „Klopsiki w jarzynach po staropolsku” oraz Pani Kazimiera Litewka, która zgłosiła do konkursu danie „Prażuchy po krakowsku”.
Podczas gali zostały wręczone Odznaczenia Honorowe “Za zasługi dla Województwa Opolskiego”. Otrzymali je:
- Pani Danuta Bajak, Prezes Zarządu Opolskiego Związku Rolników i Organizacji Społecznych w Opolu, za działania na rzecz rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich
- Pan Piotr Szafrański, Dyrektor Gminnego Domu Kultury w Dobrzeniu Wielkim, działacz społeczny i promotor krzewienia tradycji oraz dziedzictwa kulturowego naszego regionu
Wszystkim serdecznie gratulujemy