Konkurs wiedzy o regionie "NASZE KORZENIE"
W dniu 20 maja 2014 roku w Sali konferencyjnej Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie odbył się Konkurs Wiedzy o Regionie ,,Nasze Korzenie’’ współfinansowany ze środków Zarządu Województwa Opolskiego. Patronat honorowy nad konkursem objął Starosta Powiatu Brzeskiego. Konkurs organizowany przez Opolskie Towarzystwo Społeczno – Kulturalne „Teraz Wieś”, Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie przy współorganizacji z Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Przedsięwzięcie corocznie adresowane jest do dzieci i młodzieży z całego województwa opolskiego.
Wydarzenie to jest niepowtarzalną okazją do wzajemnego poznania kultury, zwyczajów, tradycji Ślązaków i ludności napływowej. Przybliża dzieciom i młodzieży wiedzę o historii regionu opolskiego, a także umożliwia kultywowanie znanych tradycji i obyczajów stwarzając możliwości integracji małych mieszkańców Opolszczyzny. Tematyka tegorocznej edycji odbywała się ph. „W ziołowym ogródeczku – Babcina apteczka” i tym samym przybliżyła wszystkim zgromadzonym wiedzę o kulturze, zwyczajach, obrzędach mieszkańców naszego regionu.Konkurs obejmował dwa etapy pierwszym z nich było zaprezentowanie scenki teatralnej przez nie więcej niż pięcioro dzieci, prezentacja nie mogła przekraczać 10 min. Drugim etapem było wykonanie pracy w postaci wyplecenia wianuszka z ziół i kwiatów polnych. Wianuszki o minimalnej średnicy 20 cm wykonywać można na wcześniej przygotowanym stelażu (dowolność w przygotowaniu). Wianki plecione były z przywiezionych roślin zebranych na polach, łąkach i ogrodach, nie mogły zawierać żadnych nienaturalnych dodatków typu wstążek, koralików, sztucznych kwiatów itp. gdyż zostałby automatycznie zdyskwalifikowane. Wianuszki wykonywane były przez dwoje wcześnie zgłoszonych przez opiekuna dzieci. Prace znacznie się od siebie różniły pomysłowością, techniką wykonania oraz użytymi materiałami. Ta sama różnorodność dotyczyła odgrywanych scenek, gdyż występujące dzieci były w różnym wieku oraz z różnych rejonów Opolszczyzny, prezentując tym samym barwną i zróżnicowaną kulturę tego województwa. Jury konkursowe powołane przez Dyrektora OODR w Łosiowie w następującym składzie: Janina Koronkiewicz, Paweł Kozerski, ks. Grzegorz Kopij miało przed sobą nie lada wyzwanie w kwestii przyznania miejsc najlepszym zespołom. Prezentacjom dzieci i młodzieży przyglądało się nie tylko jury konkursowe ale także przedstawiciel naszego województwa : Janusz Wójcik Dyrektor Departamentu Kultury, Sportu i Turystyki oraz Andrzej Sieradzki Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Dzieci pomimo ogromnego stresu wykonały przepiękne prace i odegrały niezwykle ciekawe scenki. Po burzliwych naradach jury wyłoniono następujących laureatów:
I miejsce: Świetlica Wiejska „Dzieci z Grodźca”
II miejsce: Publiczna Szkoła Podstawowa w Borkach Wielkich
III miejsce: Publiczna Szkoła Podstawowa w Kostowie
Wyróżnienie: Publiczna Szkoła Podstawowa w Łosiowie
Dyplomy za udział otrzymali: Szkoła Podstawowa Zespołu Szkolno Przedszkolnego Stowarzyszenia Pro Liberis Silesia w Raszowej, Szkoła Podstawowa w Graczach, Dom Kultury Dziergowice „Welfiny”, Świetlica Wiejska w Rozmierzy, Świetlica Zawieszyce, Dom Kultury Bierawa „Bierki”, Dom Kultury „Klub Arkada”.
Wszystkie dzieci otrzymały nagrody i gadżety ufundowane przez : Zarząd Województwa Opolskiego, Starostwo Powiatowe w Brzegu oraz Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
W trakcie zaplanowanej przerwy przewidzieliśmy dla wszystkich zgromadzonych dzieci poczęstunek w postaci kanapek i przekąsek z kurczaka, a następnie szereg atrakcji zaplanowanych przez firmę B.art Impresariat Bernard Kowol z Kuźni Raciborskiej. Dzieciaki uczestniczyły w różnorodnych grach, zabawach i konkursach min. quizy sprawdzające wiedzę dzieci nt. mięsa drobiowego, malowanie i wyklejanie ogromnych kurczaków i co najciekawsze konkurs junior Masterchef, podczas którego zgłoszone dzieci robiły sałatki z dodatkiem kurczaka. Wykonane potrawy oceniał sam Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Pan Andrzej Sieradzki. Poczęstunek, nagrody, materiały promocyjne i upominki w konkursie junior Masterchef, a także atrakcje przygotowane przez firmę B.art Impresariat zostały sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Opracowanie:
Ewa Klekot
Specjalista ds. WGDiA
OODR w Łosiowie