Konkurs na wielkanocną potrawę z kurczaka już rozstrzygnięty.
W dniu 16.03.2016r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach odbył się „Konkurs na wielkanocną potrawę z kurczaka”, którego organizatorem była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Tematem przewodnim była potrawa z mięsa z kurczaka z elementem wielkanocnym. Uczestnikami konkursu było po trzech uczniów ze szkoły w Prudniku oraz w Głubczycach i trzy Panie z KGW z powiatu głubczyckiego. Powołane jury w składzie: Andrzej Sieradzki, Grzegorz Kędzior- Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, Agnieszka Ciemny- OODR, Grzegorz Karnydał – Restauracja Niebo w Gębie, oceniało wszystkie potrawy pod względem: smaku, oryginalności w przygotowaniu dekoracji i oryginalności w doborze składników nawiązujących do tradycji wielkanocnych. Po długiej debacie komisja postanowiła wyłonić laureatów:
I miejsce: Sabina Bieniaszewska – Zespół Szkół Centrum Kształcenia w Głubczycach
II miejsce: Krzysztof Strzałkowski – Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku
III miejsce: Aneta Rudzińska - Zespół Szkół Centrum Kształcenia w Głubczycach
Udział:
Monika Bażowska - Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku
Wiktoria Kluza - Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku
Patrycja Bandach - Zespół Szkół Centrum Kształcenia w Głubczycach
Jadwiga Kowalczykowska – Stowarzyszenie Miłośników Sułkowa
Wanda Skóra – KGW Zawiszyce
Maria Połomska – Stowarzyszenie KGW Włodzienin
Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, które wręczał z wielką dumą sam Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Andrzej Sieradzki.
Opracowanie:
Jadwiga Sadlej
Referent ds. WGDiA
OODR w Łosiowie