Kolejny konkurs kulinarny dla młodzieży rozstrzygnięty....
W dniu 17.12.2015 r. podczas spotkania Bożonarodzeniowego na terenie Jednostki wojskowej w Brzegu odbył się konkurs kulinarny ph. „Świąteczny kurczak” organizowany przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z działem Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki - OODR w Łosiowie. Po raz kolejny młodzież udowodniła nam, że jest bardzo utalentowana i kreatywna tym razem stanęli przed wyzwaniem w dwóch kategoriach: „Pierś z kurczaka na świątecznym stole” oraz „Podroby z kurczaka w świątecznej odsłonie”. Powołane jury w składzie : płk Marek Golan – Dowódca 1 Brzeskiego Pułku Saperów, Jana Koronkiewicz- Kierownik Klubu Wojskowego w Brzegu, Grzegorz Kędzior – Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz ks. Grzegorz Kopij oceniało wszystkie potrawy pod względem smaku, estetyki sposobu podania oraz nawiązania użytych składników do Świąt Bożego Narodzenia. Po długiej debacie komisja postanowiła wyłonić laureatów:
Kategoria I „Pierś z kurczaka w świątecznej odsłonie”:
I miejsce: Dawid Onyszkiewicz – Gimnazjum nr 2 w Strzelinie,
II miejsce: Krzesimir Junka - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach,
III miejsce: Dorota Waliduda - II Liceum Ogólnokształcące w Brzegu,
Wyróżnienie: Krzysztof Strzałkowski – Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku
Udział: Artur Mazur- Zespół Szkół Budowlanych w Brzegu
Udział: Łukasz Woląg- II Liceum Ogólnokształcące w Brzegu
Kategoria II: „Podroby z kurczaka na świątecznym stole”
I miejsce: Dawid Bernacki- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach
II miejsce: Mateusz Klimiak- II Liceum Ogólnokształcące w Brzegu,
III miejsce: Adrian Stachowski- Gimnazjum nr 2 w Strzelinie
Wyróżnienie: Mateusz Stanek- Zespół Szkół Budowlanych w Brzegu,
Udział: Wiktoria Kluza – Zespół Szkół Budowlanych w Prudniku,
Udział: Adrian Letkiewicz – II Liceum Ogólnokształcące w Brzegu.
Wszyscy uczestnicy oraz opiekunowie otrzymali nagrody rzeczowe sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, które wręczał z wielką dumą sam Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Andrzej Sieradzki. Oprócz tego klasy gastronomiczne otrzymały także produkty spożywcze ufundowane przez market Kaufland z Brzegu, które zostały dostarczone już w następnym dniu.
W trakcie trwania konkursu młodzież miała okazję również uczestniczyć w pokazie kulinarnym wraz z degustacją przygotowanym przez firmę P.P.H.U HAMMER Waldemar Załuski oraz w koncercie Przemysława Radziszewskiego, który wprowadził wszystkich w świąteczny nastrój swoim repertuarem.
Opracowanie:
Ewa Klekot
Specjalista ds. WGDiA
OODR w Łosiowie