Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Kolejny konkurs kulinarny dla młodzieży rozstrzygnięty....

W  dniu 17.12.2015 r. podczas spotkania Bożonarodzeniowego na terenie Jednostki wojskowej w Brzegu odbył się konkurs kulinarny ph. „Świąteczny kurczak” organizowany przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy współpracy z działem Wiejskiego Gospodarstwa   Domowego i Agroturystyki - OODR w Łosiowie. Po raz kolejny młodzież udowodniła nam, że jest bardzo utalentowana i kreatywna tym razem stanęli przed wyzwaniem w dwóch kategoriach: „Pierś z kurczaka na świątecznym stole” oraz „Podroby z kurczaka w świątecznej odsłonie”. Powołane jury w składzie : płk Marek Golan – Dowódca 1 Brzeskiego Pułku Saperów, Jana Koronkiewicz- Kierownik Klubu Wojskowego w Brzegu, Grzegorz Kędzior – Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz ks. Grzegorz Kopij oceniało wszystkie potrawy pod względem smaku, estetyki sposobu podania oraz nawiązania użytych składników do Świąt Bożego Narodzenia. Po długiej debacie komisja postanowiła wyłonić laureatów:

Kategoria I „Pierś z kurczaka w świątecznej odsłonie”:

I miejsce: Dawid Onyszkiewicz – Gimnazjum nr 2 w Strzelinie,

II miejsce: Krzesimir Junka - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach,

III miejsce: Dorota Waliduda - II Liceum Ogólnokształcące w Brzegu,

Wyróżnienie: Krzysztof Strzałkowski – Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku

Udział: Artur Mazur- Zespół Szkół Budowlanych w Brzegu

Udział: Łukasz Woląg- II Liceum Ogólnokształcące w Brzegu

Kategoria II: „Podroby z kurczaka na świątecznym stole”

I miejsce: Dawid Bernacki- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach

II miejsce: Mateusz Klimiak- II Liceum Ogólnokształcące w Brzegu,

III miejsce: Adrian Stachowski- Gimnazjum nr 2 w Strzelinie

Wyróżnienie: Mateusz Stanek- Zespół Szkół Budowlanych w Brzegu,

Udział: Wiktoria Kluza – Zespół Szkół Budowlanych w Prudniku,

Udział: Adrian Letkiewicz – II Liceum Ogólnokształcące w Brzegu.

Wszyscy uczestnicy oraz opiekunowie otrzymali nagrody rzeczowe sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, które wręczał z wielką dumą sam Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj Andrzej Sieradzki.  Oprócz tego klasy gastronomiczne otrzymały także produkty spożywcze ufundowane przez market Kaufland  z Brzegu, które zostały dostarczone już w następnym dniu.

      W trakcie trwania konkursu  młodzież miała okazję również uczestniczyć w  pokazie kulinarnym wraz z degustacją przygotowanym przez firmę P.P.H.U HAMMER Waldemar Załuski oraz w  koncercie Przemysława Radziszewskiego, który wprowadził wszystkich w świąteczny nastrój swoim repertuarem.

Opracowanie:

Ewa Klekot

Specjalista ds. WGDiA

OODR w Łosiowie

 

Galeria zdjęć


Galeria