Karp w nowej odsłonie

16 listopada 2022 r. w Akademii Kulinarnej Ad Gustum, w Bąkowie k. Kluczborka odbyły się jedno z pięciu bezpłatnych warsztatów kulinarnych, “Z karpiem w smak”, dofinansowanych ze środków Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze, w ramach projektu współpracy Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Opolszczyzna” ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania "Owocowy Szlak".
Zgromadzonych gości powitali, Aleksandra Czerkawska – dyrektorka biura Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna" oraz właściciel firmy „Edukacja od kuchni” i szef kuchni w jednej osobie Kamil Klekowski. W warsztatach brały udział osoby z województwa opolskiego, które chciały poznać „na nowo” karpia. Spotkanie było podzielone na dwie części: teoretyczną i praktyczną.
W części teoretycznej pan Kamil przedstawił uczestnikom wydarzenia walory smakowe i odżywcze ryb oraz dwa sposoby filetowania karpia.
Natomiast w drugiej części, zainteresowani, pod czujnym okiem pana Kamila, przyrządzili w niekonwencjonalny sposób potrawy m.in. rybną zupę na ostro z imbirem, cukinią, włoszczyzną, pomidorami i mleczkiem kokosowym z faworkami z karpia, kotleciki z karpia z boczniakami w grzybowym sosie, brzuszki z karpia w panko, warzywnymi frytkami i majonezem z oleju z pestek dyni.
Uwieńczeniem wspólnego kucharzenia była wspólna kolacja z przygotowanych wcześniej przepysznych potraw.
Na zakończenie szkolenia każdy z zebranych otrzymał pamiątkowy certyfikat oraz publikację z przepisami na potrawy rybne.
Opracowanie i zdjęcia: Joanna Podgórska-Wiercińska PZDR w Oleśnie