Gęsina na Świętego Marcina
W miesiącu wrześniu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w ramach Inicjatywy „Tradycyjna Gęsina Wiejska” ogłosił konkurs, którego celem było promowanie i upowszechnianie gęsiego mięsa.
Konkurs był skierowany do wszystkich zarejestrowanych Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które mogły się pochwalić swoimi talentami kucharskimi. Zgłaszane były tradycyjne potrawy lub przetwory z mięsa gęsiego,
Zadanie konkursowe polegało na:
•przyrządzeniu tradycyjnej potrawy lub przetworu z gęsiny,
•pięknego podaniu jej i zrobieniu zdjęcia
•podaniu opisu przyrządzenia/receptura
•podaniu regionu z którego potrawa pochodzi.
Konkurs na gęsinę odbywał się w pięciu kategoriach:
•wyroby wędliniarskie,
•wyroby garmażeryjne,
•przetwory z gęsiny w opakowaniach szklanych typu twist-off (słoikach),
•dania mrożone
•przekąski i desery
Rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w listopadzie. Cieszył się on dużym zainteresowaniem wśród Kół Gospodyń Wiejskich gdyż wpłynęło aż 90 zgłoszeń. Sześcioosobowe jury nie miało łatwego wyboru. Zgłoszone przepisy były bardzo interesujące, a przede wszystkim bardzo apetyczne. Aby zobiektywizować ocenę nadesłanych zgłoszeń zastosowano, zgodnie z regulaminem konkursu, szereg kryteriów jakościowych. Zgłoszenia oceniane były pod względem formalnym i merytorycznym. Do kryteriów merytorycznych należały:
•spełnianie przez nadesłane zgłoszenia warunków opisanych w poszczególnych kategoriach konkursowych;
•udział mięsa lub podrobów gęsich w przepisie (min. 20%);
•zawartość naturalnych składników;
•sposób podania/prezentacji;
•tradycyjność potrawy: powiązanie z regionem, historią, społecznością.
Na podstawie przyznanych punktów utworzone zostały rankingi punktowe zgłoszonych przepisów w poszczególnych kategoriach.
Województwo opolskie reprezentowała pani Paulina Stasiak z Koła Gospodyń Wiejskich w Strojcu. Zdobyła ona II miejsce w kategorii „Przekąski”, watro podkreślić, że było to jedyne zgłoszenie z Opolszczyzny.
„Gęś wiejska z nadzianką”, którą wykonała pani ze Strojca pochodzi z przepisu jej cioci pani Anny Zawady.
Pani Paulinie gratulujemy sukcesu w krajowym konkursie i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów.
Przepis na nagrodzoną gęsinę
„ Gęś wiejska z nadzianką ”
Składniki: gęś wiejska z podrobami, bułka pszenna, mleko, średnia cebula,
1 jajko, natka pietruszki i lubczyk, sól, pieprz
Gęś w całości nacieramy obficie solą.
Nadzianka: bułkę moczymy w mleku. Podroby z gęsi (serce, wątróbka, żołądek) mielimy w maszynce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i lubczyk siekamy.
Odciśniętą bułkę mieszamy ze zmielonymi podrobami, dodajmy cebulę, jajko, pietruszkę, lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem.
Gęsinę nadziewamy farszem i starannie zaszywamy. Wykładamy na brytfannę (można podlać wodą). Pieczemy w 180 stopniach przez około 2-3 godziny. Podczas pieczenia polewamy mięso co jakiś czas wywarem z brytfanny.
Po upieczeniu gęsinę przekładamy na półmisek a wywar zlewamy do rondelka.
Gdy gęś chwilę „odpocznie” wciągamy szwy i porcjujemy.
Upieczone mięso oraz nadziankę podajemy z ziemniakami polanymi wytopionym podczas pieczenia tłuszczem lub kluskami śląskimi z sosem na bazie tego też tłuszczu. Zimna nadzianka nadaje się również do kanapek lub tzw. „zimnej płyty”. Tłuszcz po ostudzeniu i stężeniu można używać jako smarowidło do pieczywa.
Smacznego!!!
Opracowanie:
Joanna Podgórska-Wiercińska PZDR w Oleśnie