Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Finał regionalny XVI edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

    W Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach 3 lipca 2016 r., podczas Pikniku Ekologicznego pn „Trzmielowisko” odbył się  finał regionalny XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach.

 W części konkursowej dotyczącej produktów i przetworów regionalnych:

 

Komisja Konkursowa w składzie:

  1. Izabela Byszewska – Przewodnicząca  Kapituły Krajowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

          oraz członkowie:

        2.Alicja Gawlista – Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego

        3.Elżbieta Oficjalska – Muzeum Wsi Opolskiej

       4.Renata Wojas – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie

 

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:

 

  1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

      I nagroda:

Grzegorz Ptak – szynka Krysi

Jerzy Wilk – schab wiśniowy

 

Podkategoria: produkty i  przetwory z ryb

      I nagroda:

ZŚKW w Kórnicy, Beata Machon – HEKELE (sałatka śledziowa)

 

Podkategoria: produkty  mlecznie

      I nagroda:

Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” Sabina Blaut – ser kozi, dojrzewający                                            

 

Podkategoria: Miody

      I nagroda:

Szczepan Mały – miód faceliowy

 

Wyróżnienia:

KGW Zawiszyce, Helena Patycka – pasztet

ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost – wędzonka gotowana

Jerzy Wilk – śledź w śmietanie

 

  1. W kategorii produktów i przetworów regionalnych pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory warzywne

      I nagroda:

KGW Zawiszyce, Maria Przysiężniuk – ogórki korniszony w zalewie słodko - kwaśnej

 

Podkategoria: wyroby cukiernicze

      I nagroda:

Zofia Rybicka – drożdżowiec z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost – strucla z powidłami

Lidia Fronia – syro-mak

Wyróżnienia:

ZŚKW w Walcach, Maria Żmija Glombik – galaretki owocowe

ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok – „Bania w syropie” – Dynia w syropie

 

  1. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje alkoholowe

      I nagroda:    

ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok – Ostrężynówka

 

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

      I nagroda:    

Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern – napój ziołowo – jabłkowy

     

Wyróżnienia:

KGW Zawiszyce, Jacek Maćko – nalewka z pędów młodej sosny

Gerard Kosytorz – Okowita

Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” Sabina Blaut – gorzołka z czarnego bzu                                         

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2016” następujące produkty:

Salceson Gospodarza – Jerzy Wilk

Kompot z Kramlików -  Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern

„Pietrasovka” -  „Borówkowa” Gerard Kosytorz

 

W części konkursowej dotyczącej gastronomi:

 

Komisja Konkursowa w składzie:

  1. Mariola Szachowicz – Przewodnicząca Komisji, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego                           

       oraz członkowie:

       2.Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

       3.Halina Sobaszek – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie

       4.Bogdan Jasiński – Muzeum Wsi Opolskiej

 

Postanowiła przyznać następujące nagrody:

I miejsce – Restauracji „Niebo w gębie”

II miejsce – Kołu Gospodyń Wiejskich w Skrzypcu

III miejsce – Restauracji „Trio”

IV miejsce – Kołu Gospodyń Wiejskich w Zawiszycach

 

 

Nominację do nagrody „Perła 2016” otrzymała ekipa restauracji „Nieba w gębie” za

 „Żur śląski na wędzonce, roladę wołową z kluskami śląskimi z modrą kapustą.

 

Galeria zdjęć:


Galeria