Finał regionalny XVI edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
W Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach 3 lipca 2016 r., podczas Pikniku Ekologicznego pn „Trzmielowisko” odbył się finał regionalny XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach.
W części konkursowej dotyczącej produktów i przetworów regionalnych:
Komisja Konkursowa w składzie:
- Izabela Byszewska – Przewodnicząca Kapituły Krajowej, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
oraz członkowie:
2.Alicja Gawlista – Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego
3.Elżbieta Oficjalska – Muzeum Wsi Opolskiej
4.Renata Wojas – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
- W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
Grzegorz Ptak – szynka Krysi
Jerzy Wilk – schab wiśniowy
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda:
ZŚKW w Kórnicy, Beata Machon – HEKELE (sałatka śledziowa)
Podkategoria: produkty mlecznie
I nagroda:
Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” Sabina Blaut – ser kozi, dojrzewający
Podkategoria: Miody
I nagroda:
Szczepan Mały – miód faceliowy
Wyróżnienia:
KGW Zawiszyce, Helena Patycka – pasztet
ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost – wędzonka gotowana
Jerzy Wilk – śledź w śmietanie
- W kategorii produktów i przetworów regionalnych pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda:
KGW Zawiszyce, Maria Przysiężniuk – ogórki korniszony w zalewie słodko - kwaśnej
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda:
Zofia Rybicka – drożdżowiec z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
ZŚKW w Żużeli, Gertruda Drost – strucla z powidłami
Lidia Fronia – syro-mak
Wyróżnienia:
ZŚKW w Walcach, Maria Żmija Glombik – galaretki owocowe
ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok – „Bania w syropie” – Dynia w syropie
- W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda:
ZŚKW w Dobieszowicach, Renata Polok – Ostrężynówka
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda:
Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern – napój ziołowo – jabłkowy
Wyróżnienia:
KGW Zawiszyce, Jacek Maćko – nalewka z pędów młodej sosny
Gerard Kosytorz – Okowita
Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” Sabina Blaut – gorzołka z czarnego bzu
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2016” następujące produkty:
Salceson Gospodarza – Jerzy Wilk
Kompot z Kramlików - Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka” Teresa i Norbert Kern
„Pietrasovka” - „Borówkowa” Gerard Kosytorz
W części konkursowej dotyczącej gastronomi:
Komisja Konkursowa w składzie:
- Mariola Szachowicz – Przewodnicząca Komisji, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego
oraz członkowie:
2.Grażyna Kurpińska – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
3.Halina Sobaszek – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie
4.Bogdan Jasiński – Muzeum Wsi Opolskiej
Postanowiła przyznać następujące nagrody:
I miejsce – Restauracji „Niebo w gębie”
II miejsce – Kołu Gospodyń Wiejskich w Skrzypcu
III miejsce – Restauracji „Trio”
IV miejsce – Kołu Gospodyń Wiejskich w Zawiszycach
Nominację do nagrody „Perła 2016” otrzymała ekipa restauracji „Nieba w gębie” za
„Żur śląski na wędzonce, roladę wołową z kluskami śląskimi z modrą kapustą.