Finał wojewódzki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2022
Podczas Dożynek Wojewódzkich w Branicach został rozstrzygnięty finał wojewódzki konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
LAUREACI KONKURSU
KATEGORIA "PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO"
Podkategoria „Produkty i przetwory mięsne”
I miejsce - Bułczanka – Gospodarstwo Rolne Gorzellik Anita i Jan oraz Półgęsek Wędzony – Bożena Kała
Podkategoria „Produkty i przetwory z ryb”
I miejsce - Karp w zalewie octowej Gospodarstwo Rybackie "Markowe" Elżbieta Bartosik Joanna Bartosik
Podkategoria "Produkty mleczne"
I miejsce - Chudobski ser wędzony Roman Famuła Kozi Dar Chudoba
Podkategoria "Miody"
I miejsce - Miód ze spadzi iglastej – Szczepan Mały oraz Miód lipowy – Pasieka "Opawska Barć" Katarzyna Maryniak
KATEGORIA „PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO”
Wyróżnienia - Karp wędzony niemodliński, PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin oraz Ser z kozieradką – Karina Piotrowska
KATEGORIA "PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ROŚLINNEGO"
Podkategoria "Produkty zbożowe"
I miejsce - Zakład Piekarniczo – Cukierniczy Lutz i Beata Zimmermann Piekarnia/Cukiernia Zimmermann Arkadiusz Mnich za Chleb na maślance z ziarnami
Podkategoria "Wyroby cukiernicze"
I miejsce - Cukiernia Magosz Maria Magosz za Krajanki oraz Koło Gospodyń Wiejskich Dziouchy z klasą Anna Górka Marta Gaja-Piwowar za Frankfurter Kranz
Wyróżnienia „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”
Sabina i Dariusz Blaut Gospodarstwo Rolne "Stary Młyn" za ocet ze żniwek,
Lidia Fronia za Myrbtajg z apfelmusem,
Koło Gospodyń Wiejskich "Różynianki" Magdalena Niedzielska za pączek z róży,
Stowarzyszenie Popierania Zaradności życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej Wioletta Kardas za ciasto na maślance z owocami i kruszonką
KATEGORA "NAPOJE REGIONALNE"
Podkategoria "Napoje bezalkoholowe"
I miejsce - Irena Wala za kompot z Gńułków
Podkategoria "Napoje alkoholowe"
I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Kazimierz Karina Morawiec za Rumtopf – owoce w rumie
Wyróżnienia:
Stanisław Smarduch – Nalewki kresowe za duch Kniei
Konstanty Gliwiński za Stylowa Nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej
DO NAGRODY "PERŁA" NOMINOWANI ZOSTALI:
- Narockie suszone wędliny dojrzewające Maciej Rojewski Swojskie Jadło u Macieja
- Ser z mleka krowiego żółty podpuszczkowy, wędzony – Gospodarstwo Rolne Stanisław Idzi
- Zakwas z buraków kiszonych – Anna Zazula
- Chleb mleczny praszkowski – Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Praszka Krystyna Preś
- Lody z dawnych lat – lody szypuła 1974 Tomasz Szypuła Szypuła - Lody Mistrzowskie - naturalnie dobre
- Ciastka wigilijne – cukiernia "Magosz" Maria Magosz
- Marcepan śląski z ziemniaków – Stowarzyszenie Odnowy Wsi Biedrzychowice, Sonia Janik
- Solejer – jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk
KATEGORIA POTRAWA REGIONALNA
I miejsce - Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie za Karopa faszerowanego z musem z rabarbaru i chipsami warzywnymi oraz pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody
II miejsce - Restauracja Opolanka za żurek na maślance z karpia Niemodlińskiego oraz gołąbek z farszem gryczano – ziemniaczanym otulony liściem z kiszonej kapusty czerwonej oraz masłem z Olesna z zarumienioną bułką tartą
III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "Dobrzenianki" za rosół na gęsinie z kluseczkami jajecznymi oraz gotowany boczek z sosem chrzanowym z szarymi kluskami i zasmażana kapusta z boczkiem
Do nagrody „Perła 2022” Komisja konkursowa nominuje
Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka za policzki wieprzowe z ciapkapustą