Teraz wieś Agroturystyka województwa
opolskiego

Aktualności

Finał wojewódzki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2022

Podczas Dożynek Wojewódzkich w Branicach został rozstrzygnięty finał wojewódzki konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

LAUREACI KONKURSU  

 

KATEGORIA "PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO"

Podkategoria „Produkty i przetwory mięsne”

I miejsce - Bułczanka – Gospodarstwo Rolne Gorzellik Anita i Jan oraz Półgęsek Wędzony – Bożena Kała 

Podkategoria „Produkty i przetwory z ryb”

I miejsce - Karp w zalewie octowej Gospodarstwo Rybackie "Markowe" Elżbieta Bartosik Joanna Bartosik

Podkategoria "Produkty mleczne"

I miejsce - Chudobski ser wędzony Roman Famuła Kozi Dar Chudoba

Podkategoria "Miody"

I miejsce - Miód ze spadzi iglastej – Szczepan Mały oraz Miód lipowy – Pasieka "Opawska Barć" Katarzyna Maryniak

 

KATEGORIA „PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO”

Wyróżnienia - Karp wędzony niemodliński, PGL LP Gospodarstwo Rybackie Niemodlin oraz Ser z kozieradką – Karina Piotrowska

 

KATEGORIA "PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ROŚLINNEGO"

Podkategoria "Produkty zbożowe"

I miejsce - Zakład Piekarniczo – Cukierniczy Lutz i Beata Zimmermann Piekarnia/Cukiernia Zimmermann Arkadiusz Mnich za Chleb na maślance z ziarnami

Podkategoria "Wyroby cukiernicze"

I miejsce - Cukiernia Magosz Maria Magosz za Krajanki oraz Koło Gospodyń Wiejskich Dziouchy z klasą Anna Górka Marta Gaja-Piwowar za Frankfurter Kranz

Wyróżnienia „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”

Sabina i Dariusz Blaut Gospodarstwo Rolne "Stary Młyn" za ocet ze żniwek,

Lidia Fronia za Myrbtajg z apfelmusem,

Koło Gospodyń Wiejskich "Różynianki" Magdalena Niedzielska za pączek z róży,

Stowarzyszenie Popierania Zaradności życiowej i Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Pomocy Wzajemnej Wioletta Kardas za ciasto na maślance z owocami i kruszonką

 

KATEGORA "NAPOJE REGIONALNE"

Podkategoria "Napoje bezalkoholowe"

I miejsce - Irena Wala za kompot z Gńułków

Podkategoria "Napoje alkoholowe"

I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Kazimierz Karina Morawiec za Rumtopf – owoce w rumie

Wyróżnienia:

Stanisław Smarduch – Nalewki kresowe za duch Kniei

Konstanty Gliwiński za Stylowa Nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej

 

DO NAGRODY "PERŁA" NOMINOWANI ZOSTALI:

- Narockie suszone wędliny dojrzewające Maciej Rojewski Swojskie Jadło u Macieja

- Ser z mleka krowiego żółty podpuszczkowy, wędzony – Gospodarstwo Rolne Stanisław Idzi

- Zakwas z buraków kiszonych – Anna Zazula

- Chleb mleczny praszkowski – Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Praszka Krystyna Preś

- Lody z dawnych lat – lody szypuła 1974 Tomasz Szypuła Szypuła - Lody Mistrzowskie - naturalnie dobre

- Ciastka wigilijne – cukiernia "Magosz" Maria Magosz

- Marcepan śląski z ziemniaków – Stowarzyszenie Odnowy Wsi Biedrzychowice, Sonia Janik

- Solejer – jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk

 

KATEGORIA POTRAWA REGIONALNA

I miejsce - Samodzielne Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie za Karopa faszerowanego z musem z rabarbaru i chipsami warzywnymi oraz pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody

II miejsce - Restauracja Opolanka za żurek na maślance z karpia Niemodlińskiego oraz gołąbek z farszem gryczano – ziemniaczanym otulony liściem z kiszonej kapusty czerwonej oraz masłem z Olesna z zarumienioną bułką tartą

III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "Dobrzenianki" za rosół na gęsinie z kluseczkami jajecznymi oraz gotowany boczek z sosem chrzanowym z szarymi kluskami i zasmażana kapusta z boczkiem

Do nagrody „Perła 2022” Komisja konkursowa nominuje

Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka za policzki wieprzowe z ciapkapustą


Galeria