Finał regionalny XVII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
W Bierkowicach 2 lipca 2017 r., podczas TRZMIELOWISKA - II Pikniku Ekologicznego odbył się finał regionalny XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizatorem ogólnopolskiego konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a w województwie opolskim współorganizatorami byli Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego oraz Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach..
Produkty rywalizowały w czterech głównych kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.
Komisja w składzie:
Izabella Byszewska- Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Jan Zwoliński - Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Renata Wojas - Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie,
Bogdan Jasiński - Muzeum Wsi Opolskiej,
Anna Bodzioch - Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:
- W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I nagroda
- Anita i Jan Gorzellik za Kiełbasa w Krauzie (w słoiku)
- Leśniczówka M. Osieka, P. Zygmunt i Wspólnicy s.j. za salami z jelenia
- Gospodarstwo rolne- Grażyna, Helena i Jerzy Ziaja za ser leśny
- Dolina Stobrawy Sp. z o.o. Tomasz Paluch za miód z Maciejowa
Wyróżnienia:
- Jerzy Wilk za kiełbasę Młyńską „Podsuszaną”
- Anna Kulig za twarożek wiosenny
- Gospodarstwo rolne „KOZI DAR” Małgorzata i Roman Famuła za sery kozie wędzone krótko dojrzewające
- Jadwiga Mały za miód ze spadzi liściastej
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
I nagroda
- Urszula Surzykiewicz Gospodarstwo agroturystyczne za konfiturę ze śliwek mirabelek
- NAPUS- OIL. s. c. Bolesław Błachowicz, Mieczysław Bednarczyk za olej głubczycki z ostropestu tłoczony na zimno
- Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska „ Krystyna Preś za roladę makową zapiekaną
- Teresa Kamieniecka – Hreczaniuk za chrust - faworki
Wyróżnienie:
- Elżbieta Rinke Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Walcach za rabarbar smażony
- Jerzy Wilk za sok z buraków
- Jan i Violetta Michta „Nasza Chata” Ekologiczne Gospodarstwo Rolne za mus paprykowy
- Gertruda Drost Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Żużeli za Kołacz z masłem i cynamonem (zucker – kuchen)
- Napoje regionalne
I nagroda
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska za Śmietankówkę Oleską
- Zenon Olszak za ratafię
- Inne produkty regionalne
I nagroda
- Irena Wala za Śpajzę Omy
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2017” następujące produkty:
- Schab wiśniowy – Jerzy Wilk
- Udziec weselny – Grzegorz Ptak
- „Żniwo sadu” – Witold Hraczeniuk
- Orzechówka z Piotrowiny „Pietrasovka” – „Czarna Perła” – Gerard Kosytorz
W części gastronomicznej komisja w składzie:
Grażyna Kurpińska – pełnomocnik Zarządu Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Mariola Szachowicz –Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego,
Joanna Podgórska-Wiercińska – Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie,
Elżbieta Oficjalska - Muzeum Wsi Opolskiej
Po degustacji potraw komisja konkursowa w oparciu o arkusze ocen przyznała następujące miejsca:
I miejsce ekipa nr 5- HOTEL SPAŁKA za Krupniok Śląski i Śląskie niebo
II miejsce ekipa nr 9– Restauracja Na Wyspie za Zupę z karpia z pierożkami i Karpia po
niemodlińsku
III miejsce ekipa nr 2– Restauracja Niebo w gębie za Rosół z kaczki z nudlami i Karbinadel
z ziemniakami i mizerią
Nominację do nagrody „Perła 2017„ otrzymała ekipa nr 9 - Restauracja Na Wyspie za Karpia po niemodlińsku.
Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody pieniężne, które wręczył Wicemarszałek Województwa Opolskiego Stanisław Rakoczy.
Wszystkim uczestnikom smakowitych produktów i potraw serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.
Opracowanie:
Jadwiga Sadlej
Referent ds. ROW