Festyn plenerowy podczas Targów Ogrodniczych Wiosna Kwiatów 2015
W dniach 09-10 maja 2015 r. podczas Międzynarodowych Targów Ogrodniczych Wiosna Kwiatów organizowanych przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, dział Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki tuż przed Pałacem zaaranżował mini festyn plenerowy sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Głównym organizatorem festynu była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj przy umowie porozumienia z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Impreza ta miała na celu promocję mięsa drobiowego jego walorów dietetycznych, smakowych oraz zdrowotnych.
W sobotę wszystko działo się w trzech namiotach, w jednym z nich prowadzona była sprzedaż domowych potraw i wypieków. Nigdzie nie można było zjeść tak dobrze jak u nas, smakowite potrawy i przepyszne ciasta, które były przygotowane na miejscu oraz zaledwie dzień przed sprzedażą. Przy zakupie jakichkolwiek produktów sprzedawanych w naszych namiocie dodawaliśmy gratis złociste wypieczone udo z kurczaka. Tuż obok prowadzone były porady i konsultacje z zakresu opinii i wyjaśnień dotyczących obowiązków podatkowych w rolnictwie oraz w działalności agroturystycznej, które przeprowadzili wykwalifikowani doradcy z Krajowej Izby Doradców Podatkowych Oddz. w Opolu. Porad udzielał także zaproszony przez nas dietetyk. Na frekwencję przy jego stoliku naprawdę nie można było narzekać, gdyż porady były całkowicie darmowe, a co lepsze połączone z degustacją mięsa drobiowego. Każdy kto zdecydował się na rozmowę z naszym specjalistą otrzymał materiały promocyjne, fachową poradę z zakresu zdrowej i zbilansowanej diety, a także zastosowania mięsa drobiowego w codziennie zaplanowanych posiłkach. Natomiast w ostatnim namiocie wszystko działo się już tylko i wyłącznie dla naszych najmłodszych. Szeroka gama gier, zabaw oraz zajęć plastyczno-edukacyjnych podczas których można było wygrać upominki i gadżety promocyjne.
W niedzielę natomiast jak co roku przeprowadziliśmy dwa konkursy kulinarne. Pierwszy z nich ph. „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” oraz drugi ph. „Kulinarne Dziedzictwo Opolszczyzny - Opolska Rybka” Ruszyliśmy już od godziny 10:00 kiedy dotarł do nas specjalny gość, a mianowicie Sylwia Biały finalistka I edycji Piekielnej Kuchni, która pełniła rolę przewodniczącej jury w obydwóch konkursach.
W pierwszym konkursie oprócz naszego gościa do komisji konkursowej Prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Dyrektor Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie postanowili powołać: Grażynę Chłodnicką oraz Macieja Bujnika z KFHDiPJ, a także Leokadię Świderską - Trebel z Polskiej Izby Produktu Tradycyjnego. W pełnym składzie komisja ruszyła oceniając 18 przygotowanych potraw w kategorii przekąska bankietowa z kurczaka. Trzeba przyznać, że jak zawsze było to naprawdę trudne zadanie, wszystko znakomicie przygotowane. Potrawy intrygowały wyglądem oraz cieszyły kubki smakowe. Uczestnicy konkursu z resztą jak zawsze stanęli na wysokości zadania w związku z tym przewodnicząca jury miała nie lada orzech do zgryzienia, ponieważ to do niej należało ostatnie zdanie. Niestety regulamin był bezwzględny i z tych wszystkich pyszności po długiej debacie należało wyłonić zwycięzców.
I miejsce: Stowarzyszenie Odnowy Wsi w Przylesiu
II miejsce: „Nieformalni” Obórki
III miejsce : KGW Zawiszyce
Udział w konkursie: Opolskie Stowarzyszenie Integracji Lokalnej Danuta Pyrda, Gospodarstwo rolne Mariola Błażejewska, KGW w Domaszkowicach, Usługi cateringowe „Krokiecik” Bogusława Derewlany, Gospodarstwo agroturystyczne „Lawendówka”, Pracownia gastronomiczna Grzegorz Karnydał, Sołectwo Nowe Smarchowice, Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Siedlec, KGW w Skrzypcu, Związek Śląskich Kobiet Wiejskich w Ucieszkowie, Gospodarstwo rolne Marzena Hajduk, Gospodarstwo rolne Anna Głos, Marek Cylny, Gospodarstwo rolne Elżbieta Krawczyk, Sołectwo Ziemiełowice, Gospodarstwo rolne Dorota Majder
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz fantastyczne nagrody rzeczowe. Miejsce I, II, III otrzymało roboty wieloczynnościowe, natomiast pozostali otrzymali podgrzewacze gastronomiczne sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
W drugim konkursie którego podstawowym składnikiem miała być opolska ryba komisja konkursowa w składzie: Sylwia Biały jako przewodnicząca jury, Ewelina Niedźwiecka z LGR Opolszczyzna oraz Anna Kukla z Agencji Rynku Rolnego oceniali 7 potraw. Po krótkich obradach naprawdę jednogłośnie wytypowane zostały trzy bezkonkurencyjne potrawy:
I miejsce : Gospodarstwo Agroturystyczne „Ligocki Młyn” Jolanta i Joachmin Klossa
II miejsce : Opolskie Stowarzyszenie Integracji Lokalnej Janina Hołówka
III miejsce: Restauracja na Wyspie Niemodlin
Udział w konkursie: Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” Sabina Blaut, Gospodarstwo Rybackie „Przygorzele” Michalina Sobecka, Restauracja „Niebo w Gębie” Opole, KGW Miechowa Krystyna Biskup
Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe, darmowe talony na świeżego karpia , materiały promocyjne, wszystko to ufundowane przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Agencję Rynku Rolnego oraz LGR Opolszczyzna.
Należało by dodać, że konkurs wpisał się już w naszą coroczną imprezę, a jego podstawowym celem jest szeroko rozumiana promocja potraw z ryb, a co za tym idzie spożywanie tego rodzaju mięsa, ponieważ nie od dziś wiemy, że ryby są źródłem fantastycznie przyswajanego białka oraz zdrowych tłuszczy Omega – 3. Świeżą rybę powinniśmy jeść nie tylko od święta, ale przynajmniej raz w tygodniu.
Sylwia Biały finalistka polskiej edycji programu Hell's Kitchen. Sama o sobie mówiła, że jest "kurą domową", ale 10 tygodni w Piekielnej Kuchni przemieniło ją w doskonałego kucharza. Jej autorskie pierogi a'la Sylwia trafiły do menu Hell's Kitchen i niewiele brakło, aby zwyciężyła w finale.
Oczywiście zapraszając naszego specjalnego gościa nie mogliśmy poprzestać tylko na roli przewodniczącej jury w konkursach kulinarnych. Sylwia w duecie z Grzegorzem Janiszewskim przeprowadzili na żywo pokaz kulinarny, którego oczywiście tematem przewodnim było mięso drobiowe, a mianowicie zupa po tajsku z piersią z kurczaka. Nowinki kulinarne, fantastyczne wskazówki, porady, tajemnice kulis Piekielnej Kuchni oraz pogadanki z naszą gwiazdą. To wszystko podczas godzinnego pokazu, uczestnicząc w nim można było naprawdę dużo się dowiedzieć. Już na samym końcu Sylwia poświęciła swoją uwagę w stronę publiczności, można było zrobić sobie z nią zdjęcie pamiątkowe, a także otrzymać auograf.
Festyn plenerowy zorganizowany przez dział Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki przeprowadzony z soboty na niedzielę miał na celu prezentacje i realizację działań informacyjnych, edukacyjnych oraz promocyjnych skierowanych do mieszkańców terenu całej Opolszczyzny. To u nas można było fantastycznie zjeść, zaczerpnąć wszelkich informacji na temat podatków w rolnictwie i agroturystyki, zdrowego odżywiania oraz wygrać mały sprzęt agd, sprzęt gastronomiczny, a oprócz tego jeszcze uczestniczyć w bankiecie.
Zapraszamy już za rok…..
Opracowanie
Ewa Klekot
Specjalista ds. WGDiA
OODR w Łosiowie