Dwie Perły 2019 dla powiatu oleskiego!!!...
Nasze Kulinarne Dziedzictwo -Smaki Regionów to konkurs którego głównym celem jest identyfikacja regionalnych produktów polskich oraz ich promocja w lokalnym środowisku. Każdy region w Polsce ma charakterystyczne produkty i potrawy, które są jego wizytówką. Dlatego ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków kraju, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu produktów i potraw według tradycyjnych receptur.
Finał konkursu odbywa się co roku w Poznaniu podczas Targów Smaki Regionów a główną nagrodą dla biorących udział w konkursie jest Perła.
W tym roku, podczas 19. edycji konkursu, dwie spośród pięciu Pereł w kategorii produkt trafiło do powiatu oleskiego.
Pierwsza z nich trafiła do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie za Masło Extra z Olesna. W tej mleczarni masło produkowane jest, według tradycyjnej receptury, ze śmietanki odwirowanej z mleka krowiego. Śmietanka poddawana jest dojrzewaniu, po którym następuje zmaślenie. Masło Ekstra z Olesna smakiem i zapachem przypominają masło niegdyś produkowane domowymi sposobami przez gospodynie wiejskie. Masło Extra z Olesna powstaje z mleka kupowanego od rolników będących członkami OSM w Oleśnie którzy przestrzegają zasad dobrostanu zwierząt i Zasad Dobrej Praktyki Hodowlanej. Karmią zwierzęta paszami wyprodukowanymi zgodnie z Dobrą Praktyką Rolniczą, bez GMO. Mleko do produkcji masła pochodzi od krów wypasanych na czystych terenach, niezdegradowanych przemysłowo, o bogatej bioróżnorodności użytków zielonych, co w widoczny sposób wpływa to na jakość masła. Nic dodać, nic ująć Masło Extra z Olesna w pozytywny sposób zmieni smak zwykłej kanapki.
Druga „Perła” natomiast została przyznana dla Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Praszce za Roladę makową zapiekaną. Nagrodzona rolada dzięki podwójnemu pieczeniu jest smaczna, wilgotna i aromatyczna. Jej delikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser. Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lżejsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego, który jest zdecydowanie "twardszy" i suchy. Rolada makowa zapiekana z Praszki to po prostu deser „ Palce lizać”.
Gratulujemy obu firmom tak znakomitego osiągnięcia i życzymy kolejnych sukcesów.
Opracowanie: Joanna Podgórska-Wiercińska PZDR w Oleśnie